:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 03, 2020   23:00

0

163

Komšić: Postupio bih isto kao i Milo Đukanović

Predsedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je, u emisiji "Teleskopija" na Radio-televiziji Crne Gore, da razume odluku predsednika Crne Gore Mile Đukanovića da ne poseti Sarajevo, navodeći da bi u takvoj situaciji isto postupio.

Predsedništvo BiH je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posete predsednika Crne Gore toj zemlji. Za posetu Đukanovića glasali su Komšić i Šefik Džaferović, dok je član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv.

U međuvremenu je Đukanović saopštio da neće posetiti Sarajevo i da je potez Dodika deo nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

"Nažalost, zbog nekih naših, potpuno besmislenih razmirica u Bosni i Hercegovini i stava Dodikovog, mog i gospodina Džaferovića ovđe u Predsjedništvu BiH, nije došlo do realizacije te posjete", kazao je Komšić za RTCG.

Dodao je da je to apsurdno, budući da je Dodik, u vreme kada je bio predsedavajući Predsedništva BiH, odlučio prvi uputiti poziv Đukanoviću.

"Sada, kada smo odredili datum, on se tome usprotivio, zbog, koliko sam ja mogao da vidim, dešavanja u Crnoj Gori, odnosa Beograda, Banje Luke prema tim dešavanjima, što je prema meni apsurdno, nepromišljeno i nadam se da neće ostaviti traga na odnose Crne Gore i BiH, koji su do sada bili odlični", kazao je Komšić za TVCG.

"Dodik talac svojih postupaka"

Komšić je rekao da je sa Đukanovićem u Briselu razgovarao o aktuelnoj situaciji.

"Tačno je da Dodik od ovoga pravi političko pozorište, koje je upućeno prvenstveno Republici Srpskoj", naveo je Komšić.

On je istakao da je Dodik talac svojih postupaka, u koje pokušava uvući i Republiku Srpsku. Optužio je Dodika da BiH pokušava blokirati i povući unazad.

Predstavnici međunarodne zajednice su, kako je naveo, Dodiku jasno stavili do znanja da je njegova politika neprihvatljiva.

"Te bombastične Dodikove izjave i njegovih saradnika ne postižu neki efekat ni u Republici Srpskoj", smatra Komšić.

Dodik, kako navodi Komšić, radi u korist svoje štete, jer svojim ponašanjem i blokiranjem BiH zaustavlja ekonomske sporazume koji idu u korist poslovnim ljudima u Republici Srpskoj. Dodao je i to da Dodik ipak ne povlači službenike iz institucija BiH jer nema novca da ih plaća.

Komšić je ocenio da ga aktuelna situacija podseća na devedesete, pred početak rata.

"Ja dobro znam šta je rat. Ja dobro znam šta je ne jesti, ne piti, biti u blatu, krvi, gledati drugoga kako gine. Ja to dobro znam. Gledati članove svoje porodice mrtvim. Za razliku od većine njih, koji se tako lako igraju teških riječi. Ispadam ja ratoboran, ja sam, neko ko vrlo dobro znam šta je to. Nemojte odlučnost da mi dovodite u pitanje, ja znam šta su mrtve glave, nemojte da se igramo tim stvarima, zbog čega, zbog nečijih miliona", poručio je Komšić.

Odnosi Sarajeva i  Beograda po sistemu "toplo-hladno" 

On je demantovao Dodikove tvrdnje da su Srbi obespravljeni u BiH i naveo da pokušava zaplašiti ljude u Republici Srpskoj.

"Dodik je sve što ima zaradio u BiH, nije to zaradio u Srbiji", rekao je Komšić.

On je kazao kako očekuje da će se, sa dolaskom novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, neke stvari u odnosima dve zemlje stabilizovati. Odnose Sarajeva i zvaničnog Beograda ocenjuje po sistemu "toplo-hladno".

"Kada vidim šta se dešava kod vas u Crnoj Gori, razumijem da Vučić pred izbore ne smije dozvoliti da bude slabiji od Amfilohija ili Dodika. Nadam se, kad prođu izbori, da ćemo se vratiti normalnoj komunikaciji", poručio je Komšić.

Dodao je da je to što je Crna Gora članica NATO-a dodatni i jaki faktor sigurnosti i stabilnosti države. On je ocenio da samo NATO, u ovom trenutku, može Balkanu doneti mir i stabilnost.

"NATO znači da nema više sukoba. Bez obzira na zapaljive izjave i postupke, nema kapaciteta za novi veći sukob na Balkanu", rekao je Komšić.

Izvor: RTS, RTCG

KomšićĐukanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva