:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 19, 2021   14:38

0

131

Konferencija o principima poslovanja i pravima dece

Svaki deseti mladi ispitanik misli da preduzeća u Srbiji nemaju potencijal da doprinesu razvoju mladih u Srbiji, dok 85 odsto smatra da firme u našoj zemlji mogu da pomognu mladima na njihovom razvojnom putu, rezultati su istraživanja koje su sproveli PKS i UNICEF.

Anketa je predstavljena kao primer dobre prakse na konferenciji "Principi poslovanja i prava dece" održanoj danas u PKS, a povodom 75 godina UNICEFA-a u Srbiji i s ciljem da se promovišu principi poslovanja u kojima se poštuju prava dece, kao i da se podigne na viši nivo obrazovanje i zaposlenje mladih u Srbiji.

Strateški analitičar "U-report" istraživanja Marko Mitrovih naveo je da je u anketi učestvovalo 1033 mladih od 15 do 25 godina i istakao da je 60 odsto ispitanika naglasilo da bi preduzeća trebalo da se približe potrebama dece i mladih, tako što će obezbediti više prakse, veće mogućnosti za volontiranje, kao i sve druge prilike koje će im omogućiti da uče i stiču adekvatno radno iskustvo.

Takođe, po pitanju uticaja poslovnog sektora na prava dece u anketi je učestvovalo i 74 preduzeća, najviše iz sektora trgovine i prerađivačke industrije.

Konsultant UNICEF-a Nataša Krstić navela je podatak da se 65 odsto preduzeća koja su učestvovala u ispitivanju izjasnilo da svojim poslovanjem utiču na decu i njihova prava i istaklo da trećina koja ne deli njihov stav potiče iz segmenta malih i mikro preduzeća

Konferenciju je otvorio direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a Mihajlo Vesović, koji je rekao da se ova diskusija održava i povodom obeležavanja sutrašnjeg praznika, Svetskog dana deteta.

Vesović je istakao da je cilj konferencije da unapredi postojeći model rada, kao i da predstavi kompanijama mogućnosti da kroz filantropske aktivnosti podignu razvoj mladih u Srbiji na viši nivo.

"Privredna komora Srbije i UNICEF imaju dugogodišnju saradnju, a ove godine nastoje da prošire oblasti rada sa ciljem da se izgradi poslovno udruženje u Srbiji koje poštuje dečje pravo u skladu sa Konvencijom o pravima deteta i inicijativom Principi poslovanja i prava dece", poručio je Vesović.

Na konferenciji se obratila i zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Yosi Ećeverry Burckhardt koja je istakla da preduzeća treba da razmišljaju u smeru da su deca naši budući zaposleni, te da se njihova prava, potrebe i ambicije moraju poštovati.

Izrazila je zadovoljstvo što su preduzeća zainteresovana da rade na unapređenju poslovanja u skladu sa pravima dece i napretka mladih, ali i istakla da prema rezultatima istraživanja 50 odsto mladih misli da kompanije u Srbiji na tome ne rade dovoljno.

Izvor: Танјуг

PKSUNICEF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva