:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Mart 29, 2022   18:29

0

157

Kongo: Pobunjenici oborili helikopter UN sa osam osoba; U helikopteru bio i državljanin Srbije

Helikopter koji je pripadao mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu oborili su pobunjenici na istoku te zemlje.

U helikopteru je bilo najmanje osam osoba, saopštila je vojska Konga, prenosi Rojters.

Reč je o pobunjeničkoj grupi M23 koja je u ponedeljak napala dva vojna položaja na granici sa Ugandom i Ruandom.

Borbe su nastavljene danas na 50 kilometara severoistočno od grada Gome.

TASS: U oborenom helikopteru UN bio i državljanin Srbije

Visoki ruski zvaničnik poginuo je u helikopteru Misije UN, oborenom danas na istoku Konga u kojem je bilo još sedam osoba, među kojima i jedan srpski državljanin, javlja TASS.

"Potpukovnik Aleksej Mizura, poginuo je na dužnosti u Misiji UN", rekao je portparol Ambasade Rusije u DR Kongu za rusku agenciju dodavši da je on bio i jedini ruski državljanin u helikopteru.

TASS prenosi pozivajući se na kancelariju generalnog sekretara UN da je zajedno sa ruskim oficirom u helikopteru bio i jedan državljanin Srbije i šest Pakistanaca.

Misija Organizacije UN za stabilizaciju u Kongu (MONUSCO) saopštila je ranije danas da je izgubila komunikaciju sa jednim od svojih helikoptera na istoku zemlje, gde su u toku sukobi između vladinih snaga i pobunjenika iz Pokreta 23. mart (M23).

Kako je prethodno saopštila vojska Konga, helikopter koji je pripadao mirovnoj misiji UN u Kongu oborili su pobunjenici na istoku te zemlje.

U helikopteru je bilo najmanje osam osoba, saopštila je vojska, preneo je Rojters.

Pakistanska vojska potvrdila pogibiju mirovnjaka u Kongu

Pakistanska vojska saopštila je da je šest njenih pripadnika u okviru Mirovne misije UN izgubilo život kada je njihov helikopter oboren na istoku Konga.

U helikopteru je bilo osam pripadnika među kojima šest pakistanskih vojnika, i po jedan državljanin Srbije i Rusije.

Pakistanska vojska je objavila imena šestorice poginulih vojnika, prenosi AP.

"Pakistan je uvek imao ključnu ulogu kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja pomaže ostvarivanju ideala globalnog mira i sigurnosti kroz mirovne misije Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju vojske.

Portparol generalnog sekretara UN Stiven Dižarik potvrdio je da se u helikopteru nalazilo osam osoba, uključujući srpskog državljanina.

On je rekao da je helikopter izviđao situaciju kada su izbile borbe sa pobunjenicima, ali je apelovao na strpljenje kada je u pitanju utvrđivanje uzroka pada letelice.

Izvor: T a n j u g

KongoM 23UNhelikopter
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva