:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Septembar 02, 2021   7:58

0

186

Kongresmen SAD: Moguće priznanje vlade talibana u budućnosti

Uticajni američki kongresmen iz redova demokrata Gregori Miks ocenio je da je priznanje talibana moguće.

Miks, koji predesdava Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da ne isključuje mogućnost priznavanje talibanske vade u budućnosti, ali je naglasio da ta grupa mora da ispuni svoje obaveze u pogledu poštovanja ljudskih prava.

On je u razgovoru za televiziju MSNBC rekao da su se odnosi sa vijetnamskom vladom nakon povlačenja SAD iz te zemlje smatrali nemogućim, ali da Vašington sada ima "tople odnose" sa Hanojem.

"Dakle, nikad ne reci nikad, ali talibani moraju mnogo toga da učine da pokažu da će zaista poštovati principe ljudskih prava",poručio je Miks, a prenela Al Džazira.

Majli: Moguća koordinacija sa talibanima protiv ISIS-K

Šef Združenog štaba američkih oružanih snaga general Majkl Majli saopštio je da je moguće da SAD koordiniraju s talibanima svoje napore u borbi protiv terorizma u Avganistanu, pre svega protiv militanata Islamske države,ali i drugih organizacija .

Majli svoju izjavu nije detaljnije objasnio i njegov komentar nije sugerisao trenutne planove za saradnju sa talibanima, ali američki generali svakodnevno su bili u komunikaciji sa talibanskim komandantima kod aerodroma u Kabulu tokom poslednje tri nedelje, kako bi olakšali evakuaciju više od 124.000 ljudi, prenosi AP.

Na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Pentagonu, Majli je juče nazvao talibane "nemilosrdnima" i naglasio da će njihovi budući potezi pokazati da li će se oni promeniti, kako su najavili ili ne.

Američki general je sugerisao i da nedavni sporazum o saradnji sa talibanima na aerodromu u Kabulu nije obavezno i model za budućnost.

"U ratu radite ono što morate da biste smanjili rizik po misiju i trupe, a ne ono što možda želite da uradite", rekao je Majli.

Obim i priroda odnosa SAD i talibana, sada kada je rat završen, jedno je od ključnih pitanja za dalji razvoj situacije u Avganistanu.

Američko diplomatsko predstavništvo premešteno je iz Kabula u katarsku prestonicu Dohu, ali je predsednik SAD Džozef Bajden nedavno u više navrata primetio da su talibani priznati neprijatelji grupe Islamska država u Avganistanu, što ukazuje na zajednički interese.

Bajden je takođe u subotu obećao dalje akcije protiv Islamske države u Avganistanu (ISIS-K) kao odgovor na njihov samoubilački napad prošle nedelje na aerodromu u Kabulu, u kojem je poginulo više Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske.

Izvor: Танјуг

AvganistanSADGregori Mikstalibanipriznanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva