:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Avgust 30, 2023   12:31

0

226

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih: Nećemo odustati od traganja za istinom

Prema podacima Međunarodnog Crvenog krsta, u regionu se danas traži gotovo 10.000 lica, nestalih u ratovima na tlu bivše Jugoslavije, naglašeno je na konferenciji za medije koju je, povodom Međunarodnog dana nestalih i kidnapovanih, organizovala Koordinacija  srpskih udruženja porodica nestalih.

Naglašeno je da porodice nikada neće odustati od traganja za istinom šta se zbilo sa njihim rođacima i prijateljima, kao i da će ona jednom morati da izbije na videlo, a počinoci zločina izvedeni pred lice pravde.

Pored članova porodica i udruženja, na konferenciji su učestvovali  predsednik Koordinacije Dušan Čelić, ministar za rad, boračka i socijna pitanja Nikola Selaković, predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kao i generalni sekretar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović.

Selaković je najavio da će se nastaviti sa radom na donošenju Zakona o nestalim licima jer za to postoji i politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

,,Nastavićemo rad na donošenju Zakona o nestalim licima jer za to postoji politička volja iskazana na sastanku kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je održan još 2. septembra 2019. godine i zato što ta politička volja u mandatu predsednika Vučića i dalje postoji", rekao je Selaković i dodao da se radi na tome da se uspostavi i Nacionalni dan nestalih lica i izrazio spremnost da se u opštinama i gradovima širom Srbije podignu spomen obeležja nestalim licima.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da se proces identifikacije nestalih lica danas nalazi u kritičnoj fazi uzimajući u obzir broj nestalih koji su identifikovani, odnosno tri lica u Hrvatskoj i isti broj u BiH.

,,To govori o nespremnosti onih čija je to obaveza i ono što je još gore - o srpskim žrtvama se ne govori", rekao je Odalović i dodao da ako ne postoji volja i spremnost sudova i tužilaštava u regionu da se bave problemom nestalih lica, da je taj problem gotovo nemoguće rešiti.

Predsednik Koordinacije Duško Čelić je naglasio da bi na današnji dan trebalo da se sećamo nestalih lica.

,,Pozivamo na solidarnost društva sa članovima njihovih porodica i kada pozivamo javnost u Srbiji i regionu da se sete tragičnih ratnih zbivanja i ne tako davne prošlosti na prostoru bivše zajedničke države, da se sete masovnih žrtava, ubistava, nestanaka ljudi koji su bili učesnici tih tragičnih zbivanja, naročito nevino postradalih", rekao je on.

,,Ove godine Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije kao krovna organizacija udruženja porodica nestalih obeležava Međunarodni dan nestalih lica sloganom  ,,Porodice nestalih i dalje čekaju",  rekao je Čelić.

Istaknuto je da se , prema podacima Međunarodnog Crvenog krsta, u regionu još uvek traži 9.781 nestala osoba, a da će država Srbija učiniti sve da pomogne porodicama nestalih, kako bi došli do istine, a zločince izveli pred lice pravde. 

Učesnici konferencije su nosili po jedan cvet, koji simbolizuje nestalo lice.

Izvor: TV Most ; foto: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva