:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2022   18:52

0

168

Košar: Dijalog Srbije i Francuske pun poverenja

Ambasador Francuske Pjer Košar izaavio je večeras, pred svečani prijem povodom nacionalnog praznika, 14. jula, da Beograd može da računa na pomoć i podršku Pariza ukoliko nastavi evropskim putem, uz iskren i hrabar pristup pomirenju i saradnji sa drugim državama u regionu.

Košar je naglasio da je dijalog Srbije i Francuske ostao veoma intezivan i pun poverenja bez obzira na okolnosti.

Podsetio je i na susret u Briselu dvojice predsednika, Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, 23. juna i posetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Parizu u februaru.

"Siguran sam da će od septembra biti mnogo novih kontakata, srpskih i francuskih zvaničnika", rekao je Kosar i naglasio da je ovaj period obeležila i agresija Rusije na Ukrajinu

"Poruka koju želimo da podelimo da je izbor za EU pravi izbor kako za Srbiju, tako za Francusku i druge zemlje, jer on omogućava da se borimo za svoju nezavisnost, slobode i samim tim za tu perspektivu", rekao je Košar.

Podsetio je na perspektivu u razvoju srpsko-francuskih bilaterealnih odnosa, posebno ekonomskih, da su fracuska preduzeća zainteresovana za investicije.

Ucestvujemo u nekoliko velikih projekata u Srbiji, kao što je aerodrom "Nikola Tesla" gde Vansi radi na proširenju aerodroma, uključeni smo u projekat u Vinči, a nekoliko francuskih kompanija je zainteresovano za metro, naveo je Košar.

Želimo da se angazujemo dugoročno u Srbiji i pomognemo zelenu agendu, naglasio je on i podsetio da je činjenicu da je od 2019. u Srbiji prisutna Francuska agencija za ulaganja sa 400 miliona evra.

Prema njegovim rečima, znak francuskog velikog angazovanja u Srbiji je i angžovanje na polju kulturne saradnje i invoacija.

"Bili smo aktivnii u okviru manifestacije Novi Sad evropska prestonica kulture, danas imamo sedam škola u kojima imamo dvojezičnu srpsko francusku nastavu, želimo da budemo pristuni u oblasti istrazivanja i inovacija", rekao je Košar.

Ambasador je podsetio na forum inovacija i nagasio da žele da organizuju sledeće godine novi i da obnove veze Srbije i Francuske po pitanju zaštite životne sredine.

U rezidenciji ambasade Francuske u Beogradu danas se održava svečani prijem povodom proslave nacionalnog praznika 14. jula, kojem će priisustvovati predsednica Vlade Ana Brnabić.

Svečanosti, čiji je domaćin ambsadaro Pjer Košar sa suprugom prisustvovali su brojni ministri, predstavnici srpskih institucija, lokalnih samouprava, civilnog društva, verskih i manjinskih zajednica, kulture i medija, diplomatskog kora, kao i predstavnicu francuske zajednice i aktera francusko srpske saradnje iz svih oblasti.

Za sve Francuze 14. jul je apsolutni simbol svih vrednosti na kojima počiva moderna Francuska. Obeležavajući pad Bastilje 1789. godine, obeležava se početak Francuske revolucije i rađanje novih koncepata koji su se potom proširili u Evropi.

Praznik se obeležava u znak sećanja kada se francuski narod ujedino oko tri vrednosti - slobode, jednakosti i bratstva, koji su glavni moto francuske države.

21:14 - Srbija će iskrenim pristupom prema EU imati Francusku uz sebe

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je večeras na prijemu povodom nacionalnog praznika 14. jula da francusko-srpsko prijateljstvo nije sazdano samo od sećanja već je zasnovano i na projektu zajedničke budućnnosti.

"To je projekat zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji", kazao je ambasador i dodao da su ga razgovori koje je imao tokom šestomesečnog francuskog predsedavanja Savetom Evropske unije sa srpskim intelektualcima, novinarima, preduzetnicima, predstavnicima lokalnih vlasti, mladima, uverili da njihove duboke težnje idu u tom pravcu uprkos ponekad nestrpljenju i frustracijama.

Kako je naveo, za Srbiju kao i za Francusku i druge članice EU odabir EU ni po čemu ne znači odricanje od sopstvenog identiteta.

"Naprotiv, u trenutku kada su gruba sila i državni cinizam ponovo prisutni na kontinentu, sa destruktivnim ratom koji ruski režim vodi protiv ukrajinskog naroda, taj izbor je za Srbiju i za Francusku sredstvo da se očuvaju nezavisnost, slobode, da se odupru demonima nacionalizma", naveo je ambasador na prijemu kojem su psisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Anđelka Atanasković, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, kulturtnog i političkog života...

Ocenio je da je to zahtevan izbor, po pitanju reformi i vladavine prava, ali i po pitanju lucidnog osvrta na poslednje tri decenije, a koji je nužan i bez koga neće biti ni pomirenja ni moguće budućnosti.

"Taj projekat nas i jedne i druge obavezuje, Srbija može biti sigurna da će iskrenim pristupom EU kroz hrabar pristup pomirenju i dijalogu sa svim državama regiona imati Francusku odlučno uz sebe", poručio je amabsador.

Dodao je da je od dolaska u Beograd imao priliku da se uveri u posvećenost i privrženost Francuza i Srba jačanju zajedničkih odnosa.

Podsetio je na značaj 14. jula za sve Francuze i naglasio da se taj datum vezuje za stvaranje francuske nacije i nosi poruku koja je od početka imala ambiciju da bude poruka svim ljudima i koja i danas važi.

"Ta poruka da je osloboditi se samovolje moguće vezuje se za 14. juli 1789. i za pad Bastilje, omraženi simbol te samovolje, Ali, to je i poruka, koja važi i danas, da jedan narod može bez obzira na poreklo, rasu, pa čak i bez zajedničke istorije da uspostavi jedinstvo i svoj nacionalni identitet vezivanjem za univerzalne ideje što se vezuje za 14. juli 1790. praznik Federacije kada se francuski narod ujedinio oko vrednosti Slobode, Jednakosti i Bratstva", rekao je Košar.

To je, kako je dodao, ambiciozan program i za Francusku, koja sama nije izbegla greške u svojoj prošlost,

Podsetio je da za dva dana obeležavaju 80. godišnjicu strašne racije u Vel d''ivu kada su hiljade Jevreja uhapsene i deportovane.

"Upravo na tim univerzalnim idejama je izgrađeno snažno, staro prijateljstvo između Francuske i Srbije, na volji za nacionalnom afirmacijom spram carevina, na kulturnoj i intelektualnoj bliskosti koja seže do vremena neposredno posle Francuske revolucije, prijateljstvo osnaženo kroz zajedničke borbe u Prvom svetskom ratu", naglasio je ambasador.

Dodao je da je od dolaska u Srbiju zadivljen snagom tog sećanja na zajedničku prošlost koje nadahnjuje i voljom za ponovno angažovanje na Zapadnom Balkanu i u Srbiji koje je iskazao predsednik Emanuel Makron, a koje je pretočeno u dela, kako kroz politički dijalog tako u kroz saradnju u oblasti ekonomije, kulture, inovacija i istraživanja, u oblasti zelene agende i životne sredine.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KošarSrbijaFrancuskaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva