:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2022   16:19

0

81

Košar: Perspektiva Zapadnog Balkana mora biti iskrena, a dinamika jasna

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da evropska perspektiva Zapadnog Balkana mora biti iskrena i sa jasnom dinamikom i naglasio da je to stav predsednika Francuske Emanuela Makrona.

"Perspektiva mora biti iskrena sa jasnom dinamikom, perspektiva mora biti obezbeđena", rekao je Košar i naglasio da je potrebno da se Srbija jasnije pozicionira u odnosu na rat u Ukrajini i da Beograd ima zajedničku poziciju po tom pitanju sa zemljama Evropske unije.

Podsetio je da ponekad u zemljama Zapadnog Balkana posotji zamor od proširenja.

Dodao je da mu je drago što je to naglaso i kancelar Olaf Šolc koji je dočekao predsednika Vučića i prištinskog premijera Aljbina Krutija u nameri da se da nova dinamika proesu.

Dinamika, kako kaže, nije povezana sa ratom u Ukrajini i sve je to rečeo u decembru.

"To je zahtevan i dugotrajan proces, ali svi zajedno treba da se potrudimo da to bude prijemčljivije za javno mnjenje i već imamo rezultate. Datum je važan cilj, svi to znamo, ali građani Srbije već imaju mnogo koristi od EU, kao što su programi "Horizont", "Erazmus" i različite opipljive investicije", reakao je Košar.

Prema njegovim rečima, upravo te opipljive investicije mogu da budu pokretači nove energije i da daju dinamiku da se krene ka punopravnom članstvu.

"Znamo da postoje prepreke da Severna Makedonija i Albanija nisu počele pregovore, to je pitanje na kojem radimo da bi deblokirali to pitanje", rekao je ambasador.

Kako je dodao, postoji potreba za usklađivanjem i normalno je da EU insistira da ima zajedničku viziju.

"Srbija je prepoznala da je invazija na Ukrajinu kršenje njenog teritorijalnog intregriteta i glasala je sa ogromnom većinom zemalja u Njujorku i drugim međunarodnim organizacijama što je važno. To je priznanje pretnji sa kojima smo suočeni", rekao je Košar.

Dodao je i da je potrebna jasnija analiza i pozicioniranje Srbije i da je to već urađeno u drugim zemljama.

Ambasador je naveo da znaju šta je Srbija doživela i da ima drugačju vrstu sećanja na sankcije, ali mora da postoji jasno pozicioniranje u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini.

"Poptuno je neprhvatljivo i kršenje humanitarnog prava na nacionalom i međunarodnom nivou, a traba da ima zajedničku poziciju sa zemljama članicama kada je reč o zajdničkoj pretnji", rekao je ambasador.

Košar je ocenio da je napad Rusije na Ukrajinu promenio francusko predsedavanje Savetom EU,

Na tom skupu koju su organizovali Forum za strateške studije FORST i fondacija Fridrih Ebert Štifung, rekao je Košar Rusiji su uvedene sankcije, kao i hitne mere podrške Ukrajini, njenim građanima i izbeglicama, a članice EU su počele da rade i na smanjenju zavisnosti u oblasti energetike.

Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkna Adis Ahmetović izjavio je da su pobeda predsednika Emanuela Makrona na izborima u Francuskoj, ali i liberalnih snaga u Sloveniji bitan signal da i Pariz i Ljubljana stoje iza evropske ideje i EU.

Tu energiju i dinamiku sada moramo da iskoristimo da ostvarimo bližu integraciju ZB u EU i da mi kao Nemačka, zajedno s Francuskom i celom EU radimo na tome, rekao je Ahmetović koji se uključio linkom na skup.

Naveo je da je i rat u Ukrajini pokazao da je potrebno zajednički raditi na tome - da na istoku Evrope ili na zapadnom Balkanu ne postoje jake antidemokratske snage, već demokratske.

Prema njegovim rečima, najbolji signal za zemlje ZB je da se skicira perspektiva i na osnovu počinjanja novog bržeg procesa.

Bivši poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn ocenio je da će rat u Ukrajini biti najvažnije pitanje na dnevnom redu EU.

Prema njegovim rečima, proces proširenja može dobiti dodatni argument za one koji su bili pomalo skeptični, da im se pošalje poruka da ne čekaju predugo.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KošarZapadni BalkanEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva