:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2020   15:11

0

171

"Kosovo zakucalo region na dno"

Promena granica, kada je reč o kosovskom pitanju, ne sme dovesti do domino efekta u regionu, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

"Kosovo* je mnogo godina na našoj granici sa nerešenim međunarodnim statusom. Za 27. juni, posle nekoliko godina, najavljuje se restart tih pregovora", rekao je Pendarovski.

Od toga kako će se rešiti kosovski problem, naglašava, svi u regionu sigurno će osetiti efekte - dobre ili loše.

"Ne kažem da promena granica ne može da bude rešenje kosovskog problema, ali to ne sme dovesti do domino efekta u regionu i ne sme da dira i zadire u naše granice", naveo je Pendarovski.

"Pri tome", poručuje, "tražimo jasne međunarodne garancije, ako uopšte takvo rešenje bude na stolu, i ako bude prihvaćeno u Beogradu i u Prištini".

"Nadam se brzom rešenju ovog pitanja i iskreno to želim, jer taj problem, pored drugih, objektivno drži region zakucan na dno", ocenio je makedonski predsednik.

On smatra da je veoma bitno da konflikt ne bude zamrznut, već da se reši i da čitav region ide ka Evropi, gde mu je mesto i u institucionalnom smislu.

Dodao je i da je malo rezervisan u kontekstu vremenskog roka za rešavanja kosovskog pitanja, jer Amerika, kao ključni igrač u pozadini, ulazi u predizborni period.

"Praktično smo na nekoliko meseci od američkih izbora, a EU je uvek pratila vođstvo SAD, ali u ovom trenutku ne vidim d ima sinhronizacije između EU i administracije u Vašingtonu", rekao je Pendarovski.

Izvor: FoNet/RSE

KiMPenderovskidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva