:

:

TV Most

Foto: Radio Goraždevac

clock

April 27, 2024   19:17

0

67

Kosovsko pomoravlje: Lazareva subota u Gotovuši obeležena uz pesmu devojčica i devojaka - Lazarica (video)

Jedan od najvažnijih dana za hrišćane, koji najavljuje Vaskrs, a prethodi Cvetima, Lazareva subota  u selu Gotovuša u Kosovskom pomoravlju, svečano je obeležena uz čuvene Lazarice – devojčice i devojke do 18 godina obučene u narodnu nošnju idu od kuće do kuće i pevaju.

Narodna nošnja se sastoji od belih svilenih košulja sašivenih tradicionalnim vezom, na koje se oblači jelek, opaše anterija, uz bošču, okićene biserima i sa pletenom korpom, takozvanom krošćom.

Devojke i devojčice u parovima, lazaričkim pesmama prizivaju zdravlje, plodnost i napredak domaćina. Svaka pesma koje Lazarice pevaju namenjena je svakom članu svim članovima domaćinstava koje posećuju.

Kada Lazarice uđu u dvorišta kuća, pevaju „Bog pomaga u dvorje“, a kada izlaze iz dvorišta pevaju „Stante zbogom iz dvorje“.

Za domaćina se peva „Ratar sedi na ralo“, za domaćicu  „Oj Jarino gospođo“, ali ukoliko je u porodici momak za ženidbu, Lazarke pevaju i „Ovde junak neženjen“.

Dečacima se peva „Soko leti visoko“, devojkama i devojčicama „Oj drugajle drugačke“, bebama „Ima majka pucence“, dok je mladim bračnim parovima namenjena pesma „Dva se mlada gledaju„.

Običaj nalaže da domaćica, čiji dom posete u ovom mestu, daruje Lazarke jajima, slatkišima i novcem.

U povečerje, u čast Lazarica i praznika Lazareva subota, priprema se seoska igranka.

Lazarice predstavljaju element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije 2012. godine.

Izvor: Radio Goraždevac

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva