:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2020   19:46

0

150

Kostilnik: Ukinite takse na srpsku robu, to je jednostrani potez

Šef slovačke Kancelarije za vezu na Kosovu Rastislav Kostilnik, nazvao je uvođenje takse na srpsku robu jednostranim potezom i zatražio njeno ukidanje, objavila je KTV, prenosi Koha.

Kostilnik, čija država ne priznaje Kosovo, rekao je na okruglom stolu koji je organizovao Forum za liderstvo i diplomatiju, da će to učiniti samo ako postoji dogovor između Kosova i Srbije.

„Slovačka nikada nije bila neprijateljski raspoložena prema Kosovu. Jedini problem je bio kad ste proglasili nezavisnost jer je to učinjeno jednostrano”, rekao je on i dodao da veruje da je reč o kršenju međunarodnog prava.

“Što se tiče Kosova, priznajemo vam pasoše, danas možete otputovati u Slovačku ako imate vizu, mi ne ometamo vaše članstvo, niti kada ste podneli zahtev za Svetsku banku, niti opstruiramo članstvo u Interpolu. Međutim, Kosovo još uvek nismo priznali jer ne postoji sporazum ili dogovor između dve strane po tom pitanju, odnosno između vas i Srbije. Prvi korak koji morate preduzeti je da ukinete porez jer je jednostran i šteti vašem partneru, kršite CEFTA sporazume koje smo dobrovoljno potpisali”, rekao je Kostilnik.

Slovačka je jedna od pet država članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova.  

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva