:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 23, 2022   18:09

0

130

Kovačevski: Proces proširenja biće zasnovan na zaslugama

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Briselu da su na samitu 'EU-Zapadni Balkan' otvorene mogućnosti da proces proširenja bude isključivo zasnovan na zasluzama i da bilateralna pitanja, kako kaže, više neće biti stvar multilateralne integacije.

Kovačevski je na pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, rekao da su, kada je reč o EU, pozicije Severne Makedonije zapisane u deklaraciji koju je, istakao je, jednoglasno usvojio parlament te zemlje.

Na pitanje novinara o atmosferi na samitu na kojem su učestvovali lideri šest zemalja Zapadnog Balkana i 27 zemalja članica EU i njihovoj podršci Severnoj Makedoniji, Kovačevski je primetio da što je zemlja bliže regionu, bolje razume okruženje, ritam određenih razgovora i ima dublje znanje o pitanjima koja predstavljaju problem.

"Diskusija je bila konstruktikva, otvorene su određene mogućnosti da će biti više razumevanja u budućnosti i da će proces proširenja biti proces koji je isključivo zasnovan na zasluzama, kao i da bilateralna pitanja neće više biti stvar multilateralne integracije", rekao je Kovačevski.

Dodao je da je uoči samita u Briselu vladala 'velika histerija' u Severnoj Makedoniji vezano za eventualno otvaranje pregovora sa EU, koju su, kako je rekao, stvarali oni koji sebe nazivaju ekspertima, a koji ne razumeju kako se sastavljaju i izrađuju predlozi u EU i kako se dele sa državama članicama i državama kandidatima.

"Možda su raširili tu histeriju zbog nekih drugih interesa", rekao je Kovačevski.

Izvor: T a n j u g

Dimitar KovačevskiBriselZapadni BalkanEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva