:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Avgust 31, 2021   20:45

0

155

Kraj ere Angele Merkel – od "Kolove devojčice“ do najmoćnije žene sveta

Godinama nosi titulu najmoćnije žene sveta. Prva, koja je zauzela najvažniju političku poziciju u Nemačkoj. Posle šesnaest godina, nemačka kancelarka Angela Merkel odlazi u penziju. I dok mediji pišu kako će izgledati njeni penzionerski dani, uoči izbora za Bundestag, analizira se i šta je sve postigla i kako će Nemačka, ali i Evropa izgledati posle njenog povlačenja.

Ima naučni pedigre – doktor je fizičke hemije, zato poznavaoce prilika i ne čudi njena pragmatičnost u vođenju države. Sa Istoka je ušla u konzervativnu i prevashodno katoličku partiju. I tu postoji kuriozitet – bila je dete luteranskog sveštenika. To je nije omelo. Tadašnje okolnosti uspeva da iskoristi za sebe. Pre svih, naklonost tadašnjeg kancelara Helmuta Kola.

"Pojedinačno, nema ličnosti u Nemačkoj koja je zahvaljujući ujedinjenju napravila takav uzlet. Bilo je makar dekorativno potrebno da neko dođe u njegov kabinet sa istočne strane i poslednji premijer Istočne Nemačke je predložio Angelu Merkel. Kol ju je prihvatio, otuda je krenula priča da je ona Kolova devojčica", kaže Miroslav Stojanović,  bivši dopisnik Politike iz Berlina.

Od "devojčice" do ministarke u dva mandata njegove Vlade. U političkom reketu, laktala se, podseća Stojanović, sa tadašnjim vrlo ambicioznim političarima.

"Ona je bila prva osoba koja je javno ustala protiv Kola i to se figurativno u politici zvalo da mu je zabila nož u leđa, svom političkom ocu: rekla je da stranka ne može trpeti opterećenje i tu traumu Kola i da to jednom treba raščistiti, tako da se njoj otvorio prostor", rekao je Stojanović.

"Što se tiče njene partije, ali i Nemačke, ona ju je prilično ideološki gurnula ka centru, ona je zarad političkog pragmatizma svoju stranku proširila i uvela neke novine – od minimalne zarade u Nemačkoj do gej brakova. Neke politike koje su bile karakteristične za socijaldemokrate, ona ih je zapravo preuzela i zasluge za njihovo uvođenje, zapravo uzela za sebe, pre svega zarad opstanka na vlasti", kaže Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Berlina.

Poruka Angele Merkel 

Ko će činiti vlast u Nemačkoj samo tri nedelje uoči izbora za Bundestag, sve je neizvesnije. Nemačke socijaldemokrate i njihov kandidat za kancelara sve su bliži Zelenima. Demohrišćani brane prvu poziciju. U jednoj od poslednjih zvaničnih poseta, aktuelna kancelarka – ima poruku.

"Postoji razlika između mene i lidera Šolca, nikada ne bih napravila koaliciju sa levicom, ali pitanje je da li to mišljenje deli i on. U tom smislu postoji ogromna razlika kad je reč o budućnosti Nemačke", kaže Merkelova.

"Očigledno je da su Nemci navikli na stabilnost, odnosno na tu ulogu mame koju je Angela Merkel imala proteklih šesnaest godina i na to da ona nikad nije imala ekscese. Uvek se svakom problemu suočavala veoma staloženo i uvek je imala svoj moto, a to je da prvo i praktično  rešava najvažnije probleme", kaže Radičević.

Iako je početkom godine jasno rekla da joj je ovo poslednji mandat na čelu Vlade, njen odličan rejting tokom rešavanja pandemijske krize za diplomate je potvrda da još nije umorna od politike.

Šta posle Angele Merkel – odgovor čekaju i u Briselu 

"Sada je veliko pitanje u ovom novom vremenu gde, pored ostalih stvari, apsolutno nedostaju lideri, nema ideje, nema strategije i zaista je to apsolutno najveći problem. Ona je ostala kao jedan od retkih lidera koji je imao strategiju, ideju kako ići", kaže Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj. 

I ne pitaju se samo Nemci šta posle Angele Merkel. Odgovor čekaju i u Briselu.

"Mislim da Nemačka nema velikog izbora, nego da nastavi ovim što je Merkelova išla i onda će se ona usmeravati prema tome kako će se odnosi ovih svetskih igrača dalje odvijati, kako će to uticati na EU, a onda i na naš region", kaže Pribićević.

I dok se nemački mediji utrkuju u prognozama da li će Merkelova u penziji kuvati supu od krompira i spremati kolače sa šljivama, analitičari podsećaju da njene obaveze ostaju sve dok se ne izabere nova vlada.

Prethodna se birala gotovo šest meseci. Ukoliko se to ponovi, prestigla bi svog mentora Kola i po dužini kancelarskog mandata.

Izvor: RTS

Angela Merkel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva