:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2023   9:05

0

79

Kremlj: Nema osnova za pregovore; Kijev najavio proizvodnju milion dronova izviđača za 2024. godinu

Ukrajina je saopštila da je protivvazdušna odbrana odbila ruske napade dronovima na Kijev. Kremlj je ponovio da nema osnova za razgovore između Rusije i Ukrajine. Prema podacima Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, više od 65 odsto Ukrajinaca bi podržalo dalju mobilizaciju. Kijev najavio proizvodnju milion dronova izviđača tokom 2024. godine.

9:54 - Maljuk: Ukrajinci planiraju napade duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije

Ukrajinski obaveštajni agenti sledeće godine imaju za cilj da intenziviraju obaveštajne operacije i iduće godine izvedu sabotaže duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije, kako bi se rat što više približio Kremlju, izjavio je danas šef ukrajinske bezbednosne službe SBU Vasil Maljuk.

"Ne možemo da otkrivamo naše planove. Oni treba da ostanu šok za neprijatelja. Pripremamo iznenađenja", rekao je Maljuk za briselski portal Politiko.

On je kazao da "okupatori moraju da shvatiti da neće moći da se sakriju" i da će svuda pronaći neprijatelja.

Izbegavajući da otkrije pojedinosti, Maljuk je ipak dao neke nagoveštaje, navodi portal.

Logistički ciljevi i vojna sredstva na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji će verovatno i dalje biti u fokusu, a onda slede udari koji će pogoditi neprijatelja preko granice.

"Uvek tražimo nova rešenja. Dakle, pamuk će nastaviti da gori", našalio se Maliuk.

Briselski portal navodi da Ukrajinci rečju "pamuk" opisuju eksplozije u Rusiji i na okupiranim teritorijama Ukrajine koje su organizovale ukrajinske specijalne službe. Izraz je preuzet od ruskih medija i zvaničnika koji opisuju takve incidente rečju "hlopok", što na ruskom jeziku znači i "eksplozija", i "pamuk".

"SBU izvodi ciljane udare po tačkama. Ubodemo neprijatelja iglom pravo u srce. Svaka naša specijalna operacija teži određenom cilju i daje rezultat. Sve to zajedno komplikuje sposobnosti Ruske Federacije za vođenje rata i približava nas pobedi", naglasio je Maljuk.

Jedna od oblasti u fokusu biće Krim i Crno more, naveo je on.

Maljukov omiljeni projekat je dron "Sea Baby", koji se na ukrajinskom zove maljuk, što znači "mali momak". 

Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je da deluje u olujnim uslovima, što ga čini teškim za otkrivanje.

"Uz pomoć tih malih momaka mi postepeno potiskujemo Crnomorsku flotu Ruske Federacije sa Krima", istakao je Maljuk.

Ukrajinska vojska presrela ruske dronove iz tri različita pravca

Ukrajinska vojska je saopštila da je ruska vojska tokom noći lansirala nekoliko grupa dronova kamikaza na Ukrajinu iz pravca Krima, Kurska i oblasti Krasnodara. 

U saopštenju se napominje da su taktička avijacija ukrajinskih snaga, jedinice protivvazdušne odbrane i pokretne grupe bile uključene u pokušaje presretanja nadolazećih dronova. 

Ukrajina najavila proizvodnju milion izviđačkih dronova

Ukrajina planira da tokom 2024. godine proizvede milion izviđačkih dronova (FPV) koji su veoma traženi na prvim linijama fronta i više od 11.000 borbenih dronova srednjeg i dugog dometa, izjavio je ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandar Kamišin.

Ukrajina je intenzivno koristila FPV dronove od prvih dana izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, kao jeftinu ali efikasnu opciju za izviđanje i napade, prenosi Rojters.

Istu taktiku su kasnije usvojile i počele da primenjuju i ruske trupe i sada se procenjuje da imaju još mnogo takvih dronova na raspolaganju.

"Svi proizvodni pogoni su spremni i početak proizvodnje je dogovoren za 2024. godinu", objavio je Kamišin na Telegram kanalu.

"Najavljeno je da će se proizvesti najmanje 1.000 dronova sa dometom od preko 1.000 kilometara", rekao je Kamišin.

Rusija je izvela peti vazdušni napad ovog meseca na Kijev, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici. Protivvazdušna odbrana uništila je 18 od 19 dronova koji su lansirani na Kijev, Odesu, Herson i druge regione Ukrajine.

Anton Hrušečki, izvršni direktor Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, rekao je da podaci zatvorenog glasanja pokazuju da bi više od 65 odsto Ukrajinaca podržalo značajnu dalju mobilizaciju.

Služba bezbednosti Ukrajine raspisala je poternicu za ruskim milijarderom Mihailom Fridmanom.

Optužnica ga tereti da je finansirao nasilne promene, rušenja ustavnog sistema i preuzimanje državne vlasti, promene državne granice Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov poručio je još jednom da nema osnova za razgovore između Rusije i Ukrajine, jer nijedan od preduslova za to nije ispunjen.

Koalicija predvođenja Sjedinjenim Američkim Državama za ograničenje cene ruske nafte najavila je pooštravanje pravila. Ministarstvo finansija je saopštilo da će otežati ruskim izvoznicima da zaobiđu gornju granicu cene.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dekretima naredio oduzimanje udela austrijske firme OMV i nemačke kompanije Vinteršel Dea u zajedničkim projektima na Arktiku.

Vrednost tih udela, koji će se preneti na novostvorene ruske kompanije, procenjuje se na nekoliko milijardi dolara.

Izvor: RTS; Foto: T a n j u g/AP

UkrajinaRusijarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva