:

:

TV Most

Foto: Gračanica online

clock

Januar 30, 2020   21:36

0

179

Krieziu: Ukoliko se Kurti ne složi sa DSK može da formira manjinsku vladu

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krieziu istakao je da ukoliko lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ne uspe da sastavi vladajuću koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, zbog postavljenih crvenih linija prema drugim strankama, može da formira manjinsku vladu.

"On može da formira manjinsku vladu putem parlamentarne koalicije sa jednom od opozicionih stranaka i da se sa njom usaglasi o nekim ključnim zakonodavnim i političkim temama. To se može postići davanjem podrške opozicionoj stranci za posebne zakonodavne prioritete, uključujući raspodelu budžeta, odluke o dijalogu, granicama… Na taj način bi se osiguralo dovoljno glasova da se izabere vlada i da ta vlada obavlja funkciju u punom mandatu ili na određeni vremenski period", napisao je Krieziu u postu na Fejsbuk nalogu.

Prema njegovom mišljenju, taj oblik vladavine može da bude u zvaničnom ili nezvaničnom obliku.

Krieziu je naveo neke od primera zemalja koje su imale manjinsku vladu. "Manjinske vlade su imale još i Novi Zeland, Australija, Švedska, Holandija…", istakao je on.

Podsetio je da je i Ramuš Haradinaj takođe vodio manjinsku vladu.

"Iako je ostala bez podrške parlamentarne većine, aktuelna vlada Ramuša Haradinaja na Kosovu nastavila je da obavlja funkciju kao manjinska vlada i da ima stabilnost glasova kroz podršku SDP kao opozicione stranke do njegove ostavke", objasnio je Krieziu.

Prema njegovim rečima, lider Samoopredeljenja ima i drugu opciju, da formira vladu sa strankama iz nevećinskih zajednica.

"Kurti takođe ima mogućnost formiranja vladajuće koalicije sa strankama koje dolaze iz nevećinskih zajednica i da traži podršku narodnih poslanika Skupštine za izbor premijera Kosova, bez dogovora sa bilo kojom drugom političkom strankom", zaključio je Krieziu.

Izvor: Kosovo online

KiMformiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva