:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Decembar 10, 2020   18:39

0

139

Krivokapićeva vlada emitovala obveznice od 750 miliona evra, kritikuju i opozicija i koalicioni partneri

Opozicione parlamentarne stranke DPS i LP, ali i Ujedinjena CG i Pokret za promjene, koje su deo parlamentarne većine, kritikovale su danas zaduživanje države za 750 miliona evra.

Pokret za promjene tražiti hitno zasedanje Skupštine

Lider parlamentarnog Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je da će njegova stranka tražiti hitno zasedanje Skupštine zbog, kako je naveo, kriminalnog ponašanja premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića.

Medojević je, prenosi podgorička Pobjeda, saopštio da svaki tajni posao države sa novcem predstavlja korupciju i ocenio da je prekršeno više zakona.

"Direktnom pogodbom država se zadužila 750 miliona evra. Transakciju su radili poznanici i prijatelji privatnog lica koje nije ovlašćeno da pregovara jer je 23. novembra bio obični građanin. Ko je odlučio da je kamata tržišna i najbolja za Crnu Goru. Da li je neko od pregovarača uzeo proviziju. Obveznice nisu izdate po zakonu", naveo je Medojević.

Tvrdi i da nije objavljen javni poziv za upis i uplatu obveznica, da nije emitovan prospekt, da vlada nije donela odluku i da Skupština nije razmatrala i odobrila zaduženje.

Prema rečima lidera PzP-a, država ne može da se zadužuje tajno i to predstavlja teško krivično delo sa ozbiljnim indicijama na korupciju.

Upitao je zašto je isključena javnost i konkurencija i ocenio da neposredna pogodba i privatno plasiranje obveznica otvara pitanja motiva i interesa, provizija i korupcije.

Opozicija: Za rubriku "verovali ili ne"

Zamenik predsednik DPS i bivši premijer Duško Marković saopštio je da bi vlada DPS bila satanizovana da je uradila isto na štetu države.

Marković je posebno kritikovao to što su predstavnici nove vlasti to radili u izbornoj kampanji, mesecima nakon parlamentarnih izbora i prilikom izbora nove vlade.

"Ocene su bile teške, naravno i netačne - da je Crna Gora spržena zemlja i zemlja uništene ekonomije", rekao je Marković.

Dodao je i da je javnost za zaduživanje od gotovo milijardu evra saznala putem Tvitera.

U Liberalnoj partiji kažu da je ekspertska vlada za manje od 72 sata "od svog grotesknog dolaska na posao sa 12 taksija uradila ono što niko ne bi mogao pomisliti, zadužila državu za ravno 750 miliona evra".

LP smatra da je taj potez vlade za rubriku "verovali ili ne".

"Srušila je mit, ovoga puta ne Kosovski sa ili bez zvezdice na kraju, nego onaj koji je tako prozaično gradio novi predsednik vlade i prvi među jednakima od 12 jahača apokalipse", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je nova vlada Crnu Goru i njenih 650 hiljada stanovnika zadužila za ravno 750 miliona evra.

Novoizabrana vlada emitovala je danas državne obveznice u vrednosti od 750 miliona evra iz duga za koji je premijer Zdravko Krivokapić rekao da je to bila jedna od najpovoljnijih ponuda.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da su zaduženjem od 750 miliona evra obezbeđene dve godine mira.

Ujedinjena Crna Gora traži objašnjenje od ministra

Ujedinjena Crna Gora je od ministra finansija zatražila da hitno objasni jučerašnju izjavu na Tviteru "da je obezbeđena ekonomska budućnost Crne Gore novim zaduženjem od 750 miliona evra", kako se ne bi stekao utisak da nova većina, kojoj pripada i UCG, nastavlja nova zaduženja građana po staroj i užasnoj matrici DPS.

Izvor: RTV, T a n j u g

Vlada Crne GoreZdravko Krivokapićobveznice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva