:

:

TV Most

clock

April 19, 2022   8:48

0

129

Kubarkov: U napadu oštećeno ili uništeno 30 odsto infrastrukture

U ruskom napadu ostećeno je ili uništeno do 30 odsto ukrajinske infrastrukture vredne 100 milijardi dolara, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov, dodajući da bi rekonstrukcija mogla da se postigne za dve godine korišćenjem zamrznutih ruskih sredstava.

Ukrajina ranije nije navodila konkretan uticaj na infrastrukturu, kao što su putevi i mostovi, iako zvaničnici kažu da ukupna šteta od transporta do kuća i drugih zgrada, do sada iznosi oko 500 milijardi dolara, preneo je Rojters.

"Praktično sve komponente naše transportne infrastrukture su stradale u ovom ili onom obliku", rekao je Kubrakov.

On je kazao da je napad koji je Rusija pokrenula u februaru, a koji je nazvala specijalnom vojnom operacijom, uticao na 20 do 30 odsto celokupne infrastrukture sa različitim stepenom oštećenja i različitim nivoima uništenja.

Kubrakov je istakao da je više od 300 mostova na državnim putevima uništeno ili oštećeno, više od 8.000 kilometara puteva je moralo da se popravi ili obnovi i da je desetine železničkih mostova dignuto u vazduh.

On je naveo da šteta do sada iznosi 100 milijardi dolara.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu je rekao i da je njegovo ministarstvo počelo rekonstrukciju u oblastima koje su sada pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Ukrajinski poslanik: Svet treba da shvati da se borimo sa Rusijom

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko apelovao je na Zapad da pošalje više oružja Ukrajini.

Gončarenko je naveo primer avganistanske vojske, koja je dobila 80 milijardi dolara vrednu opremu, oružje i municiju, dodajući da je poslednji paket pomoći iz Sjedinjenih Država za Ukrajinu vredan 800 miliona dolara, prenosi Bi-Bi-Si.

„Svet treba da shvati da se borimo sa Rusijom, najvećom vojskom u kontinentalnoj Evropi, sa državom koja ima mnogo puta veći vojni budžet od Ukrajine, tako da nam treba više oružja", rekao je Gončarenko.

Ukrajina: Već tri dana nema dogovora o koridorima sa Rusijom

Ukrajina treći dan zaredom nije u mogućnosti da obezbedi sporazum s Rusijom o uspostavljanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji su blokirani u gradovima i naseljima s ratnim dejstvima, izjavila je danas potpredsednica vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage pokrenule ofanzivu duž cele linije fronta na jugu i istoku Ukrajine, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

Navodi se da su napori ruskih snaga skoncentrisani na zauzimanje Marijupolja i dolazak do administrativne granice Hersonske oblasti.

Naglašava se i da je tokom prethodnog dana došlo do intenziviranja ruskih raketnih udara po ciljevima u zapadnim regionima Ukrajine.

Humanitarni koridori su poslednji put bili otvoreni pre tri dana kada je dogovoreno devet pravaca za evakuaciju civila, navodi britanska agencija.

Izvor: T a n j u g

UkrajinainfrastrukturaOleksander Kubrakov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva