:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 23, 2019   10:54

0

292

Kuburović: Sudski postupci traju sve kraće

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da sudski postupci traju sve kraće, što potvrđuje podatak da je Srbija danas deseta zemlja po broju predstavki u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, dok je pre nekoliko godina bila među prvih pet.

"To pokazuje da se nešto menja", rekla je Kuburović, ali i naglasila da dužina trajanja sudskih postupaka još nije zadovoljavajuća.
Govoreći o predstavkama koje se nalaze u Strazburu, Kuburović kaže da najveći broj njih neće biti uzeto u razmatranje, zato što stranke nisu iskoristile sva sredstva koje im je domaće zakonodavstvo omogućilo da ubrzaju svoje postupke.

"Pre tri godine smo uveli Zakon o suđenju u razumnom roku koji je omogućio strankama da utiču na ubrzanje postupaka, ali to nije jedni način, jer smo veliki deo sudeće materije izmestili iz sudova i omogućli javnim beležnicima i izvršiteljima da preuzmu jedna deo te materije", rekla je Kuburović za TV Prva.

Govoreći o implementaciji doživotne robije u krivični zakonik, Kuburović je najavila da će Ministarstvo pravde u narednih mesec dana završiti rad na tome.

"Ovde nije samo reč o uvođenju doživotne robije kao najteže krivične sankcije za najteža krivična dela, koja će biti predviđena pre svega za ubistva dece, bitno je da se radi na pooštravanju kaznene politike", navela je Kuburović.

Uvrđeno je da postoji veliki jaz između propisanih kazni i sudske politike, navela je Kuburović, i istakla da taj jaz treba smanjiti.

"Praksa treba da odgovara društvenim okolnostima i da upravo ona krivična dela koja najviše pogađaju naše društvo treba da budu strogo kažnjena. Takođe, cilj je onemogućiti dalje vršenje tih krivičnig dela i da delujete preventivno na svakog novog počinoca", dodala je Kuburović.

U tom cilju, podseća, pooštrene su kazne za višestruke povratnike koje će biti 50 ili 70 odsto veće od propisane maksimalne.
Ministarka pravde Nela Kuburović pozvala je danas nadležne organe da ispitaju da li u uvredama na društvenim mrežama upućenim ženama ima elemenata krivičnog dela.

Kuburović je podsetila da smo sve češće svedoci različitih vrsta verbalnih uvreda i nasilničkog ponašanja pojedinih predstavnika opozicije na račun žena i da je bitno da država stane na put takvom ponašanju i pokaže da nije zemlja nasilja i ženomrzaca.

"Dosta smo radili u prethodnom periodu, naročito Ministarstvo pravde, da obezbedi zaštitu ženama i deci od svakog vida nasilja, pa i verbalnog", rekla je Kuburović za TV Prva.

Podsetila je da je izmenama krivičnog zakona omogućeno da takva ponašanja budu sankcionisana.

"Krivično zakonodavstvo treba da prati društvene okolnosti. Pozivam nadležne organe da reaguju, jer od njih najviše zavisi koliko će biti dobra implementacija tih izmena zakona", naglasila je Kuburović.

Ono što je bitno, dodala je ministarka, da nadležni organi ne prave razliku kada je reč o počincima takvih krivičnih dela, bilo da su u pitanju javne ličnosti ili obični građani, već da jednako postupe prema svima i bez diskriminacije.

Izvor: T a n j u g

strazburzatvorske kaznesudska politika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva