:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 18, 2024   12:10

0

32

Kurti: Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti na referendumu u nedelju

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da Srbi na Kosovu rade po nalogu Beograda što je slučaj, kako ističe, i sa bojkotovanjem referenduma za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je danas naveo da Srbija istovremeno sa održavanjem glasanja za opoziv gradonačelnika sprovodi, kako ističe, najveću vojnu vežbu u ovom veku koja će trajati do nedelje.

"Sve je to sinhronizovano sa bojkotom glasanja u četiri opštine na severu koje je predviđeno za nedelju. To bi bila prilika da se građani tamo izjasne zbog maltretiranja policije iz Beograda, pretnji, ucena, paljenja automobila koja se tamo dešavaju. Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti, iako činimo sve moguće napore i pomažemo CIK-u da glasanja u nedelju, 21. aprila, budu što uspešnija", kazao je Kurti.

Navodna pritvaranja putnika u sredu kako kaže, smatra osvetom Srbije.

"Na ovo je upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija je na ovaj način uzvratila dan nakon što je Kosovo uspelo da obezbedi dovoljno glasova delegata zemalja članica Saveta Evrope. Stotine ljudi su lišene hrane i lekova. Oni su privedeni kao rezultat medijske konferencije koju je prošle subote održao predsednik Srbije, na kojoj je rekao da će naredne nedelje Srbija, u kojoj želi da vrši vlast i efektivnu kontrolu, početi da se sveti", kazao je Kurti.

Kako dodaje, na to je upozorio prošle subote predsednik Srbije kada je na dan osnivanja Kobri posetio tu jedinicu.

"Tu jedinicu smo u junu prošle godine optužili da je kidnapovala trojicu naših policajaca na severu Kosova. Upravo na rođendan Specijalne vojne jedinice koja je kidnapovala naše policajce, predsednik Srbije je upozorio na ovaj progon drugih koje smatra nepoželjnim, počev od kosovskih Albanaca i onih u 'dolini' do Srba na Kosovu koji su integrisani u naše institucije. Čini se da je jučerašnje masovno hapšenje, u kojem je stotine civila gotovo ceo dan ostalo bez lekova, bez hrane i bez vode, rezultat i osveta za uspeh Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope", kazao je Kurti.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva