:

:

TV Most

Foto: top chanal

clock

Oktobar 10, 2019   15:59

0

119

Kurti: Dijalog ću voditi ja, Tači može da bude razrešen sa mesta predsednika

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat te stranke za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da će zatražiti smenu predsednika Kosova Hašima Tačija ukoliko bude imao dovoljno glasova u parlamentu, preneo je prištinski dnevni list Bota sot.

„Najveći problem koji imamo sa predsednikom jeste odnos sa Srbijom, jer je u poslednje dve godine bio veoma problematičan. Pre tri godine učinio nam je nešto nezamislivo, jer je na neki način pristao na neku teritorijalnu razmenu sa Srbijom. On je korekciju granice nazvao bolnim kompromisom, gde je sever naznačio kao „Rankovićev dar“, rekao je Kurti.

On je naglasio da se zalaže za drugačiji pristup dijalogu sa Beogradom.

„Dijalog je prekinut. Ja sam za principijelan dijalog. Mislim da taj dijalog treba da bude dobro pripremljen, a ne da propadne. Ja sam zainteresovan da zamenim takse principom reciprociteta. U svakom pogledu, sa Srbijom moramo delovati simetrično, da tražimo kosovsku dokumentaciju i reciprocitet”, rekao je Kurti i posebno naglasio da su SAD „preuzele vodeću ulogu u dijalogu“.

„Neću biti arogantan prema opoziciji, stvoriću pregovarački tim sa opozicijom i neću dozvoliti da nas Srbija podeli. Ja ć uvoditi dijalog", rekao je Kurti i istakao da Tači neće imati bilo kakvu ulogu u dijalogu.

„Ja ću voditi ovaj dijalog, predsednik će biti predsednik. On je predstavnik spoljne politike, ali ne i kreator“, rekao je Kurti.

Kurti: Ideja o razmeni teritorija je gotova

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu osvojio najviše glasova, izjavio je da se ideja o razmeni teritorija i diskusija o mapama okončala dolaskom njegove partije na vlast, prenosi Bota Sot.

Kurti je naglasio da je njegova ponuda Srbiji lista dugova koju ima prema Kosovu za ratne obaveze.

On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da dolazak Samoopredeljenja na vlast znači da je ideja o razmeni granica gotova i da Kosovo ne prihvata uslove koje postavlja Srbija, i ocenio da to Vučić vrlo dobro zna.

Izvor: Kosovo online

KiMTačiKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva