:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2020   17:50

0

173

Kurti odgovorio Lajčaku: Negiranje reciprociteta je uskraćivanje prava na suverenitet

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti reagovao je na izjavu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, koji se danas usprotivio odluci vlade u Prištini o uspostavljanju reciprociteta prema Srbiji, poručivši da negiranje prava na princip reciprociteta tzv. Kosovu znači uskraćivanje prava da deluje kao suverena država.

"Negiranje principa reciprociteta Republici Kosovo* je negiranje na sprovođenje njegovih suverenih prava. Dijalog treba da se vodi između dve jednake strane i Srbija mora da gleda na Kosovo* kao na nekog sebi jednakog za svakim stolom", ocenio je Kurti u objavi na Tviter nalogu.

Podestio je da je krajem februara doneo odluku o postepenom ukidanju stopostotne takse na robu iz Srbije i postepenoj primeni reciprociteta.

"Krajem februara najavio sam postepeno ukidanje stopostotne takse i postepeno sprovođenje principa reciprociteta sa Srbijom. Postepeno, jer smo želeli da organi carine sa obe strane granice budu pripremljene", naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, sve mere koje preduzima Vlada u Prištini predstavljaju odgovor na širok spektar necarinskih barijera koje Srbija nameće tzv.Kosovu.

"Od tada, vlada je uvela mere reciprociteta sa Srbijom, a sve kao odgovor na širok spektar necarinskih barijera koje Srbija ima protiv Kosova*. Kada se utvrdi još bartijera, primeniće se još mera reciprociteta", istakao je Kurti.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je razočaranje zbog sinoćne odluke vlade u Prištini kojom se zabranjuje ulazak srpske robe na čijoj deklaraciji ne piše "Republika Kosovo*" i poručio da takve jednostrane akcije narušavaju nastavak dijaloga i da ih zato treba odmah ukloniti.

Izvor: Kosovo online

KiMLajčakKurtimere reciprociteta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva