:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2024   19:50

0

96

Kurti: Pritisak zbog Uredbe CBK počeo nakon što je Vučić alarmirao međunarodnu zajednicu

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da nije bio upoznat da će Centralna banka Kosova doneti Uredbu u vezi sa zabranom dinara i da je pritisak na njega počeo nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić alarmirao međunarodnu zajednicu da će takva odluka biti katastrofalna za Srbe na Kosovu, piše Reporteri.

“Centralna banka je 28. decembra prošle godine donela ovu odluku. Nisam imao pojma o ovoj odluci niti o izradi ovog pravilnika. Sve je teklo u najboljem redu i bez problema i sredinom januara, neposredno nakon priprema, predsednik Srbije Vučić je upozorio region i Evropu da će se od 1. februara, kada dinar bude ukinut, desiti katastrofa. A onda je počeo pritisak na mene. Ne isključujemo dinar, na Kosovu možete imati dinare ali sredstvo plaćanja je evro jer po Ustavu može biti samo jedna valuta u opticaju”, rekao je Kurti, između ostalog, u intervjuu koji je vođen tokom njegovog boravka u Minhenu na Konferenciji o bezbednosti za radio "Monokl".

Dodao je da vlada želi da pomogne Srbima i da im je, od proglašenja nezavisnosti, vlada na čijem je on čelu najviše pomogla.

 “Nema vlade od proglašenja nezavisnost koja je pomogla srpskoj zajednici više od nas“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Reporteri; Foto: T a n j u g/AP

KiMKurtiVučićdinarCBK

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva