Kurti: Prvi zadatak izgradnja "kosovske države", dijalog nije najvažniji

:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2019   12:42

0

56

Kurti: Prvi zadatak izgradnja "kosovske države", dijalog nije najvažniji

Ujedinjenje sa Albanijom, jednoga dana, u budućnosti, vidim kao uspeh Kosova, kaže u intervjuu za "Dojče vele" Aljbin Kurti, mandatar za sastavljanje kosovske vlade. Dijalog sa Srbijom, dodaje, neće biti prvi prioritet.

Aljbin Kurti kaže da je "granica Kosova i Albanije" nije albanska već, kao je rekao, srpska i jugoslovenska granica.

"Približavanje, integraciju i ujedinjenje sa Albanijom - jednoga dana, u budućnosti - ja ne vidim kao rezultat neuspeha države Kosovo, već kao njen uspeh. Ali ovu zemlju moramo najpre da načinimo uspešnom", naveo je Kurti.

Kako je rekao, albanski narod i dalje pati od traume zbog Londonske konferencije iz 1913. godine, kada je tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Ser Edvard Grej kazao: "Naneli smo veliku nepravdu Albaniji kako bismo održali mir u Evropi." Nije prošlo ni godinu dana, izbio je Prvi svetski rat".

Poručio je da približavanje Prištine, integracija i ujedinjenje sa Albanijom ni u kom slučaju neće biti sprovedeno oružanim, nedemokratskim i protivustavnim sredstvima.

Međutim, kako je istakao, prvi zadatak je "izgradnja kosovske države".

Težište će biti na privredi i pravdi. Jedan od prioriteta će biti i dijalog sa Srbijom, ali on neće biti naš glavni prioritet. Glavni fokus će biti na pravdi i zapošljavanju, naveo je Kurti.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, dogovorili smo se da moramo da se sastanemo sa naslednikom gospođe Mogerini, Žozepom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednost, kako bismo razmotrili pripremu budućeg dijaloga zasnovanog na jasnim i preciznim principima. Ne smemo ponovo da zakažemo, kaže Kurti.

Navodi da je tokom šestogodišnjeg dijaloga od 2011. do 2017. već zaključeno 33 sporazuma sa Beogradom.

"Važno je proveriti koliko je njih sprovedeno, kako bismo iz toga mogli da izvučemo pouku za budućnost", dodaje Kurti.

"Prvo reciprocitet, pa ukidanje taksi"

Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje je sa Demokratskim savezom Kosova postigao dogovor da se stoprocentne carinske zamene za politički, ekonomski i političko-trgovinski reciprocitet sa Beogradom. 

Kurti poonavlja da Priština prvo zahteva reciprocitet, a onda ukidanje taksi.

Tvrdi da su ambasadori zemalja Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, prim. Red.) na Kosovu pozvali Srbiju da obustavi kampanje protiv priznavanja Prištine, kao i protiv članstva kosovskih vlasti u međunarodnim organizacijama.

Kako kaže, Beograd pravi korake unazad navodeći reči aleksandra Vučića da je nedavno najavio da će sprečiti pristupanje Kosova u Unesko.

Na pitanje da li se slaže da je potrebom da se što pre postigne kompromis, Kurti citira reči Ibrahim Rugove iz intervjua za nemačke medije.

"On je nezavisnost nazvao kompromisom. Po završetku sukoba smo imali drugi kompromis: Ahtisarijev plan, koji ima mnogo nedostataka i koji nas i dan danas sprečava da izgradimo demokratsku državu. Sada Srbija traži novi kompromis. To je taktika po sistemu: uzmi šta možeš i ostani nezadovoljan, kako bi dobio još više, zaključuje Kurti.

Izvor: RTS, Dojče vele

KiMKurtidijalog Beograda i Prištinetakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva