:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 16, 2023   21:41

0

197

Lajčak: Pripremamo sledeći sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sumirajući radnu nedelju, izrazio je zadovoljstvo povodom postizanja sporazuma o deeskalaciji situacije na severu KiM sa kosovskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, i poručio da radi na pripremi sledećeg sastanka Beograda i Prištine.

"Iz Dubrovnika sam otputovao u Bratislavu, gde sam vodio važne bilateralne razgovore sa prvim potpredsednikom Vlade Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem. Naš razgovor je bio fokusiran na deeskalaciju situacije na severu Kosova, u skladu sa izjavom EU27 od 3. juna, i rad na primeni svih sporazuma iz dijaloga. Drago mi je što smo se dogovorili o prvim koracima ka tom cilju", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Kako je dodao, po povratku u Brisel, između ostalih aktivnosti, poželeo je dobrodošlicu predsedniku Demokratske partije Kosova Memliju Krasnićiju radi razmene mišljenja. Lajčak je poručio da radi na pripremi novog sastanka na tehničkom nivou Beograda i Prištine.

Specijalni izaslanik je istakao da se pre sastanka sa Bisljimijem i Krasnićijem, na Dubrovačkom forumu sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i italijasnkim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem.

"Forum u Dubrovniku pružio je odličnu priliku za druženje sa ključnim akterima sa Zapadnog Balkana i šire, ponovno povezivanje sa kolegama i prijateljima sa kojimas am razgovarao i o neophodnim koracima za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Njih dvojicu sam upoznao sa regionalnom situacijom, neophodnim koracima za deeskalaciju i povratak na dijalog pod pokriveteljstvom EU. Obe zemlje su važni partneri na Zapadnom Balkanu. Zahvalan sam na podršci mom radu i radujem se nastavku saradnje", naveo je Lajčak.

On se osvrnuo i na susrete sa američkim i britanskim kolegama Gabrijelom Eskobarom i Stjuartom Pičom tokom foruma u Dubrovniku i zahvalio ministru spoljnih poslova Hrvatske Gordanu Grliću-Radmanu na pozivu i organizaciji događaja.

Izvor: TV Most

Miroslav Lajčakdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva