:

:

TV Most

Foto: vip.de

clock

Maj 24, 2021   21:50

0

187

Lajen: Sankcije Belorusiji i zamrzavanje investicija; Merkel: Biće dodatnih sankcija i zabrana letova za Minsk

Predsedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavljuje da će EU lideri večeras u Briselu razmotriti sankcije protiv beloruskog režima za koji kaže da je odgovoran za otmicu Rajanerovog aviona.

”Dobiće snažan odgovor. Lukašenkov režim mora da shvati da zbog će ovakvog sramotnog ponašanje imati ozbiljne posledice”, kaže fon der Lajen.

Ona je dolazeći na samit EU lidera, koji se večeras i sutra održava u Briselu, najavila da će se razmatrati sankcije protiv osoba koje su učestvovale u ”otmici" aviona, te protiv poslovnih entiteta koji finsiraju "takve režime", kao i protiv avio sektora Belorusije.

Predsednica EK dodala je da će pritisak na režim u Belorusiji trajati sve dok ne počne da poštuje slobodu medija i izražavanja.

”Postoji evropski ekonomsko-investicioni paket od 3 milijarde evra koji je zamrznut dok se Belorusija ne okrene demokratiji”, zaključila je Lajen.

Merkel: Biće dodatnih sankicja i zabrana letova za Minsk

Lideri Evropske unije razmatraće večeras dalje sankcije protiv Belorusije, kao što je dodavanje još osoba na "crnu listu" i zabrana preleta beloruskim avio-prevoznicima preko teritroije EU, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na samit u Briselu.

Ona je naglasila da beloruski opozicioni aktivista Roman Protaševič i njegova partnerka, koji su u nedelju uhapšeni nakon prinudnog sletanja aviona ''''Rajanera'''' u Minsk, moraju odmah da budu pušteni na slobodu.

Prema nacrtu odluke samita, u koji je Rojters imao uvid, Lideri Evropske unije pozvaće sa samita u Briselu avio-prevoznike sa sedištem u EU da izbegavaju letove nad Belorusijom i saglasiće se da zabrane beloruskim avio-kompanijama da nadleću vazdušni prostor članica EU i koriste njihove aerodrome.

Izvor: Танјуг

Evropska komisijaUrsula fon der LajenBelorusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva