:

:

TV Most

clock

Maj 01, 2022   22:31

0

250

Lavrov: Ukrajina sabotira pregovore sa Rusijom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Ukrajinu da sabotira pregovore sa Rusijom.

Lavrov je u intervjuu italijanskoj TV kompaniji Mediaset rekao da je „potpuno ravnodušan prema onome što Volodimir Zelenski opovrgava ili ne opovrgava“.

Dodao je da se ukrajinskom predsedniku "ne može verovati" i da "on može da promeni svoju poziciju nekoliko puta u jednom danu", prenosi RIA Novosti.

"Čuo sam da je rekao da na razgovorima nećemo ni da razgovaramo o demilitarizaciji i denacifikaciji. Oni sabotiraju te pregovore, kao i sporazume iz Minska već osam godina“, rekao je Lavrov.

Rusija ne traži predaju Zelenskog

Rusija ne zahteva predaju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, i da cilj ruske operacije nije promena režima u Ukrajini.

Lavrov je u intervjuu za italijansku televizijsku kompaniju „Medijaset", na pitanje da li Rusija želi da se Zelenski preda i da li je to uslov za mir, odgovorio da Rusija ne zahteva da se on preda već da izda naređenje za oslobađanje svih civila i zaustavljanje otpora.

"Naš cilj ne uključuje promenu režima u Ukrajini. To je američka specijalnost. Oni se time bave po celom svetu“, dodao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Moskva želi da osigura bezbednost ljudi na istoku Ukrajine, "da im ne preti ni militarizacija ni nacifikacija ove zemlje i da nema pretnji po bezbednost Ruske Federacije sa teritorije Ukrajine“.

On je dodao da bi Zelenski mogao da donese mir u zemlji ako primora "neonacističke bataljone“ da prestanu sa otporom.

Kako je naveo, sve probleme mogao je da reši bivši predsednik Petro Porošenko, koji je izabran 2014. godine pod sloganom „Mir u Donbasu“, ali je zatim započeo rat.

Mogao je, kaže, da reši i Zelenski, koji je takođe predstavljao sebe kao „predsednika mira“.

"Imao je sve šanse. Sve karte i aduti su bili u njegovim rukama“, rekao je Lavrov i dodao da je Zelenski ipak odlučio da javno izjavi da nikada neće poštovati Minske sporazume.

Izvor: T a n j u g

Sergej LavrovRusijaUkrajinaVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva