:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 06, 2019   9:39

0

234

Lazanski: Mosad je angažovan, ne očekujem incidente tokom Evrosonga

Posle intenzivnih sukoba prethodnih dana, u pojasu Gaze nastupio je prekid vatre između militantnog Hamasa i izraelskih snaga. Sukobi, ali i pretnje u ovoj oblasti pojačani su uoči Evrosonga, do čijeg je održavanja u Tel Avivu ostalo svega osam dana. Izrael ništa ne prepušta slučaju, kaže vojno-politički komentator lista "Politika" Miroslav Lazanski.

Iako je Islamski džihad otvoreno zapretio da će poremetiti održavanje "Evrosonga" i kao metu između ostalog odredili glavni izraelski aerodrom kod Tel Aviva "Ben Gurion" Miroslav Lazanski kaže da još nijedna raketa nije pala u blizini aerodroma.

"Sve što se dešava je problem koji je star 70 godina. Gaza je mali pojas između Egipta i Izraela. Dok je tamo bio glavni Fatah, Izraelci su i mogli da se nešto sa njima dogovaraju. Sada kada je Hamas i ID imaju problem jer na teritoriji Gaze imate i proizvidnju raketa. Američko priznanje Jerusalima za glavni grad kao i da je Golan izraelska teritoija samo je pospešilo tenzije, a arapske države nikada nisu sklopile primirje sa Izraelom", objasnio je  Lazanski gostujući u Jutarnjem Dnevniku.

Kada je reč o održavanju "Evrosonga", Lazanski kaže da su izazovi veliki. Zbog dolaska velikog broja posetilaca i turista mere obazbeđenja su ogromne.

Prema njegovim rečima, izraelska obaveštajna služba Mosad je angažovana u punom kapacitetu kod ovakvih manifestacija.

"Nisu problem samo oni koji dolaze, ali u Izraelu živi i oko 800.000 izraelskih državljana arapskog porekla a nikada ne možete da isključiti ni sulude namere nekog pojedinca koji nigde nije opserviran i evidentiran. Ipak, Mosad je ozbiljna služba koja ništa ne prepušta slučaju i ubeđen sam da će sve preduzeti da ne dođe do incidenata", naglašava Lazanski.

Kada je reč o preporuci da se u ovom periodu izbegava odlazak u Izrael, Lazanski kaže da većina država izbegava takve preporuke.

"Ima dosta obzira prema Izraelu i Jevrejima zbog svega što su doživeli u Drugom svetskom ratu i nijedna zemlja neće da rizikuje pogoršanje osnosa sa Izraelom time što će da ograničava svoje građane da idu u Izrael", rekao je za RTS Miroslav Lazanski.

Strašna tragedija na moskovskom aerodromu

Komentarišući jučerašnju tragediju na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo" kada se zapalio avion "Aeroflota", Miroslav Lazanski kaže da udar groma nije čest, ali da se dešava.

"Udar groma nije čest, ali se dešava. Međutim, još je rano da se kaže šta je uzrokovalo ovu tragediju. Više će se znati kada bude završena istraga", rekao je Lazanski. 

Izvor: RTS

Miroslav Lazanski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva