:

:

TV Most

Foto: ilustracija

SAD

clock

Januar 30, 2019   16:40

0

293

Ledeno doba u Americi, za sve kriv "polarni vorteks"

Više od 55 miliona Amerikanaca suočiće se sa istorijskim hladnoćama u narednih nekoliko dana, a procenjuje sa da će 75 odsto stanovnika Sjedinjenih Država, odnosno 220 miliona, biti izloženo temperaturama ispod nula stepeni Celzijusa. Naučnici to obrazlažu meteorološkim fenomenom – "polarnim vorteksom".

Najdramatičnija situacija je u saveznim državama Viskonsin, Ilinois i Mičigen, gde je proglašeno vanredno stanje, kao i u Severnoj Dakoti, gde je zabeležena temperatura od -32 stepena Celzijusa, dok je najhladnije bilo u Minesoti, -52 stepena Celzijusa.

Prema prognozi Nacionalne meteorološke službe, večeras će temperatura u Čikagu pasti na na -33 stepena Celzijusa, dok će realni osećaj biti -52 stepena. U Detroitu se očekuje -26 stepeni Celzijusa sa realnim osećajem od -40 stepeni.

Zbog izuzetno niskih temperatura, u poslednja dva dana otkazano je 3.480 letova, a čak i u glavnom gradu Vašingtonu, koji obično ima relativno blage zime, temperatura će se danas i sutra kretati između -9 i -18 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci upozoravaju da temperatura od -32 stepena Celzijusa može zamrznuti kožu u roku od 15 minuta.

Naučnici ovako niske temperature obrazlažu naglim porastom temperature u stratosferi iznad Severnog pola na visinama između 20 i 30 kilometara.

To dovodi do cepanja takozvanog "polarnog vorteksa" ili vrtloga na dva dela, od kojih jedan odlazi prema Kanadi, a drugi prema Evroaziji donoseći arktički vazduh, objasno je za televizijsku mrežu Ej-Bi-Si Džuda Koen, stručnjak za zimske oluje u Institutu za atmosferska istraživanja.

Međutim, ni naučna objašnjenja nisu sprečila američkog predsednika Donalda Trampa da ponovo ospori fenomen globalnog zagrevanja. Na svom Tviter nalogu napisao je:

"Na divnoj teritoriji našeg Srednjeg zapada temperature dostižu -60 stepeni, najniže ikada zabeležene u istoriji. Narednih dana očekuje se da će biti još hladnije. Ljudi ne mogu da izdrže napolju ni nekoliko minuta. Šta se, dođavola, dešava za globalnim zagrevanjem? Molim te, vrati se brzo, potrebno si nam!"

Ipak, naučnici ponovo demantuju predsednika podatkom da je Zemlja značajno toplija nego što je bila pre 30, a posebno pre sto godina.

Zemlja kao celina je za 0,3 stepena Celzijusa toplija u odnosu na prosek od 1979. do 2000. godine, pokazuju podaci Centra za klimatske analize Univerziteta Mejn i Nase.

"Ovo je jednostavno slučaj ekstremnog vremena i ne predstavlja trendove temperature na globalnom nivou. Upravo sada se dešava suprotno u Australiji", izjavio je Viktor Gensini, klimatski stručnjak Univerziteta severnog Ilinoisa.

Izvor: RTS

SADhladnoća"polarni vorteks"klimatske promene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva