:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Maj 02, 2024   19:34

0

59

Likovna radionica ,,Raduj se Vaskrsu" u Leposaviću

Ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog okupila su se deca iz Leposavića na likovnoj radionici ,,Raduj se Vaskrsu” koju je organizovao Centar za kulturu Sava Dečanac. Deca učesnici kreativne radionice oslikavala su jaja modernom tehnikom uz pomoć  nastavnice slikanja.

Vešti mali prsti u porti hrama šarali su i crtali po želji na belom papiru kako bi u susret Vaskrsu kroz igru učili i negovali tradiciju pravoslavlja.

Oni kažu da su se svojski potrudili da oslikaju jaja koja su prethodno napravili uz pomoć svoje nastavnice. Koristili su različite tehnike i ukrašavali svako na svoj način.

,,Na ovoj radionici smo imali zadatak da na balon zalepimo novine koje smo prelakirali lepkom za drvo, nastavnica je probušila te balone i dobili smo oblik jajeta. Ja sam na obliku koji sam dobila naslikala zastavu Srbije i napisala Kosovo”, kaže jedna od učesnica.

,,Ja sam na svom jajetu koristila crvenu, žutu i zelenu boju i naslikala sam detelinu sa četiri lista i to jaje mi kao označava čuvarkuću”, kaže druga.

Većina će, kako kažu, provesti praznik kod kuće, dok će neki otputovati kod rođaka.  

,,Oslikava sam jaje i radujem se puno prazniku. Proslaviću ga u selu sa svojom porodicom”, jedna je od izjava mnogobrojnih učesnika.

Cilj radionice je podsticanje kreativnosti kod dece, kaže nastavnica škole slikanja i crtanja Zorica Milosavljević i dodaje da kroz radionicu deca uče o očuvanju tradicije, kulture i običaja praznika.

,,Cilj ove likovne radionice je da očuvamo tradiciju, običaje, kulturu, veru, praznike, da negujemo kreativnost kod dece, da podstaknemo maštu i da bude što više i ovih radionica na našem prostoru”, kaže Milosavljević.

Naslikani radovi biće predstavljeni na izložbi koja će biti organizovana u toku ovog meseca.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva