:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2019   19:35

0

70

Linta: Procesuirati odgovorne za sločine u Skelanima 1993.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je danas Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene istragu i podigne optužnice protiv naredbodavaca i počinilaca zverskog ubistva 305 Srba iz Skelana i okolnih sela tokom tokom rata u BiH 1993. godine.

On je podsetio da je prošlo 26 godina otkako su jake muslimanske snage iz Srebrenice na čelu s Naserom Orićem počinile stravične zločine i na današnji dan ubile 69 Srba u Skelanima i njegovim zaseocima.

„Zločinci nisu pravili nikakvu razliku između muškaraca, žena i dece i tom prilikom su ubili 15 žena starosti od 19 do 78 godina, dva dečaka i osam staraca. Za ovaj, kao ni za druge brojne zločine Bošnjaka počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije odgovarao“, naveo je u saopštenju Linta, koji je i predsednik Saveza Srba iz regiona.

On je ocenio da se ne može očekivati da pravosuđe BiH procesuira ovaj i brojne druge zločine nad Srbima u toj zemlji, posebno po komandnoj odgovornosti.

„Pravosuđe BiH nije nezavisno, nepristrasno i profesionalno, već je u pitanju etnički motivisano pravosuđe sa ciljem da se opravda bezočna laž da su Srbi u BiH bili agresori i zločinačka strana i Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat“, naveo je Linta.
On je naglasio da Srbija i Republika Srpska treba da zajednički rade da naredbodavci i počinioci zločina nad Srbima u Skelanima i okolnim selima u srednjem Podrinju, ali i širom BiH odgovaraju i od toga se ne smije odustati sve dok pravda ne bude zadovoljena.

Izvor: Taнјуг

linta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva