:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2019   14:50

0

266

Linti uručena Svetosavska povelja u Skoplju

Na Svetosavskoj akademiji održanoj u Skoplju, Srpska zajednica u Makedoniji dodelila je Svetosavsku povelju, najviše priznanje srpskog naroda u Makedoniji za zasluge u očuvanju srpstva, Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije.

 

Povelju je predsedniku Odbora Miodragu Linti uručila je sinoć predsednica Srpske zajednice u Makedoniji Gordana Jović Stojkovska.

Kako se navodi u saopštenju, Linta je zahvalio Srpskoj zajednici na dodeli tog priznanja i istakao da će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu i u narednom periodu učiniti sve da pomogne opstanak srpskog naroda u Makedoniji i da puni doprinos očuvanju njegovog nacionalnog i kulturnog identiteta.

On je poručio Srbima u Makedoniji da budu složni i jedinstveni i da budu ponosni na svoje srpsko poreklo, jezik, pismo, običaje i tradiciju.

Više od 700 Srba i gostiju prisustvovali su skupu održanom u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju.

Među gostima bili su prisutni predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev s ministrima, izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH, predsednice Republike Srpske i predsednika Vlade Republike Srpske Siniša Karan, ambasador Ruske Federacije u Makedoniji, ambasadorka Srbije u Makedoniji.

U kulturno-umetničkom delu programu učestvovali su Simfonijski orkestar Republike Srpske, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Nebojša Babić, dramski umetnici iz Beograda Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Tašana Đorđević i Lazar Dubovac, književnik i publicista Dragoslav Bokan, muzički sastav "Đurđevi stupovi" i folklorni ansambl "Venac" iz Gračanice.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

lintapovelja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva