:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2022   13:44

0

156

Lisičansk pod ruskom kontrolom

Rat u Ukrajini - 131. dan. Kijev je potvrdio da su se ukrajinske snage povukle iz svog poslednjeg uporišta u Lugansku - Lisičanska. Granatiran Slavjansk. Napadnut ruski grad Belgorod kraj granice sa Ukrajinom.

Ukrajinska vojska donela je odluku da se povuče iz Lisičanska jer bi nastavak borbi doveo do fatalnih posledica po vojnike, saopštio je juče Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Time je Ukrajina ostala bez svog poslednjeg uporišta u Lugansku.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je ruskog predsednika da je Lugansk pod ruskom kontrolom.

Eksplozije su tokom jučerašnjeg dana odjekivale Slavjanskom, a pogođeni su bili i objekti u Belgorodu. 

Ruski brod koji prevozi žito je zadržan u turskoj luci, a ukrajinski ambasador tvrdi da je žito koje se na njemu nalazi ukradeno. Čeka se odluka istražnih organa.

Zelenski priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je sinoć da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali je i obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem, "zahvaljujući taktici vojske i izgledima da će stići novo, poboljšano naoružanje".

"Ako komandanti naše vojske povlače ljude sa određenih tačaka na frontu, gde neprijatelj ima najveću prednost, a to se odnosi i na Lisičansk, to znači samo jedno", poručio je Zelenski večeras u video obraćanju, prenosi Rojters.

Kako je rekao ukrajinski lider, ukrajinske snage će se vratiti zahvaljujući povećanju snabdevanja savremenim naoružanjem.

Ukrajinska vojna komanda saopštile je ranije danas da su ukrajinske snage bile primorane da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta Kijeva u Luganskoj oblasti.

"Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posledica. Kako bi se sačuvali životi branilaca Ukrajine, doneta je odluka o povlačenju", navedeno je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Podoljak odgovorio Peskovu o uslovima Kijeva

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrjaine Mihail Podoljak izneo je večeras spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom, nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Kijev, da bi sklopio mir, morati da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske oblasti.

Podoljak je na svom Tviter nalogu naveo da su ti uslovi trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine.

"Ruska strana je dobro upoznata sa našim uslovima. Peskovljev šef ne treba da brine: doći će vreme kada ćemo ih popraviti na papiru", naglasio je on.

Ukrajina: Ruske snage pripremaju ofanzivu na Slavjansk

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se ruske snage konsoliduju u Lisičansku i da pripremaju ofanzivu u pravcu Slavjanska.

Navedeno je da su ruske trupe u pravcu Kramatorska izvršile artiljerijsku pripremu i prešle reku Severski Donjec, prenosi Unian.

Ukrajinski Generalštab dodaje da na pravcu Slavjanska ruske snage pokušavaju da uspostave kontrolu nad naseljima Bogorodičnoje, Mazanovka i Dolina i da se borbe nastavljaju.

Rusija pojačala snage u Crnom moru još jednom podmornicom

Rusija je pojačala svoje snage u Crnom moru još jednom podmornicom, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug.

Navedeno je da je podmornica raspoređena u severozapadnom delu Crnog mora, prenosi Interfaks Ukrajina.

Guverner Harkova: Ruske snage pogodile srednju školu

Ruske snage pogodile su srednju školu u okrugu Harkov jutros u četiri sata, navodi se u izveštaju guvernera tog regiona Oleha Sjunjehubova, a nema izveštaja o žrtvama.

Sjunjehubov je naveo u najnovijem ažuriranom statusu na društvenim mrežama da je "neprijatelj napao gradove i sela u Harkovu, Izjumu i Bohoduhivu tokom dana".

"Kao rezultat granatiranja, stambene zgrade, farme, garaže i ostali objekti, uništeni su", dodao je on, prenosi "Gardijan".

Sjunjehubov je istakao da su tri osobe ubijene, a šestoro je ranjeno u napadu na selo Bezruki.

U pripravnosti je 28 projektila tipa „Kalibr“, dodaje se u saopštenju.

Konašenkov: Oboren ukrajinski borbeni avion Su-25

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski borbeni avion Su-25 u vazdušnoj borbi na nebu iznad DNR, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Tokom vazdušne borbe u oblasti Jasne Poljane u Donjeckoj Narodnoj Republici, ruski lovac je oborio Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva", navodi se u izveštaju.

Izvor: RTS, T a n j u g

UkrajinaratRusijaVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva