:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 14, 2019   13:44

0

91

Lojpur: “Mali Šengen“ bio bi loša poruka za EU

Sve što se tiče balkanskog „malog Šengena“ je upitno za Crnu Goru, izjavio je univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26, Anđelko Lojpur.

On smatra da bi ta zemlja trebalo da istim intenzitetom nastavi da radi na primeni pravne regulative EU.

Lojpur kaže da je na prvi pogled uslovno kazano “mali Šengen” inicijativa “simpatičnog“ naziva, a da je sve drugo što se toga tiče, kada je u pitanju Crna Gora, „jako upitno“, posebno ako se ima u vidu dugoročni aspekt funkcionisanja takve tvorevine, te da bi se stvari po svoj prilici odvijale, kako kaže, po principu „što je slamka među vihorove, naravno, na našu štetu”.

Prema rečima Lojpura, svaka država regiona treba za sebe pažljivo da odvaga šta se dobija ili gubi eventualnim članstvom u toj formi zajedništva.

“Mi bismo time poslali dosta snažnu poruku da nas EU više ne interesuje, što svakako ne stoji. Bolje reći, samo bismo dodatno cementirali postojeće stanje i utemeljenu spoznaju o nekom vidu prokletstva koje prati Zapadni Balkan hronično opterećen samim sobom, sukobima, siromaštvom“, rekao je Lojpur, preneo je portal RTCG.

Najzad, naveo je, u današnjem svetu, gde se krajem dvadesetog veka radikalno promenila geopolitička i ekonomska mapa, takva nedovoljno snažna zajednica bila bi idealna podloga na kojoj bi se lomila koplja oko prevage i uticaja velikih sila, tako da je iluzorno očekivati da bi ona opstala na dugi rok.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva