:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Januar 07, 2024   14:23

0

157

Lomljenje Božićne česnice u Gračanici- zlatnici kod Tijane, Ilije i Mihajla

Lomljenje Božićne česnice u Gračanici  i ove godine okupilo je veliki broj mališana iz Gračanice i okolnih sela, a najsrećniji su bili Tijana Mitić, Ilija Miljković i Mihajlo Aksić koji su pronašli zlatnike.

Direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić kaže da je organizacija ove manifestacije  imala za cilj očuvanje tradicije i običaja ali i radost onih najmlađih i da je cilj ispunjen.

„Sledeće godine će česnica biti još veća, jer smo videli da je bilo mnogo dece i da je interesovanje veliko, što me raduje. Nadam se da ćemo povećati i broj zlatnika, a za naše mališane smo i ovaj put pripremili poklone i vidu paketića voća“.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić čestitala je Božić svim sugrađanima pravoslavne veroispovesti i istakla da je ovaj Božić bio poseban, jer je boravak patrijarha Porfirija na Badnje veče u Gračanici velika radost za pravoslavni narod na ovom prostoru.

„“Radost ovog praznika juče nam je uveličao patrijarh Porfirije. Njegovo prisustvo daje nam snagu i volju da čuvamo i negujemo našu veru i tradiciju. U tom duhu mi smo danas organizovali jedan od najlepših običaja, lomljenje Božićne česnice.  U  česnici je bilo tri dukata i imamo tri srećna dobitnika, troje naše dece danas je dobilo zlatnik koji će ih podsećati na ovaj veliki sveti dan i da ih čuva tokom čitave godine”.

Za spremanje Božićne česnice i ove godine bila je zadužena predsednica neformalnog Udruženja  „Tradicija kroz vekove“ Danijela Simonović.

“ Česnica je ove godine bila teška 15 kilograma  i trebalo mi je dva dana da je spremim  jedan dan za figurice, drug da se to uradi. Zahvaljujem se pekari u Lapljem Selu koja je pomogla da se ispeče ta česnica, opštini koja je kupila dukate i  Turističkoj organizaciji koja je organizovala ovaj predivan događaj. Ja sam se potrudila da to uradim sa ljubavlju, da napravim česnicu i obradujem mališane”, rekla je Simonovićeva.

Božićna česnica je simbol hleba koji je Marija darivala mudracima koji su joj prvi čestitali radosnu vest rođenja Isusa Hrista.

Izvor: RTV Gračanica

Gračanicalomljenje česnicezlatnik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva