:

:

TV Most

clock

April 24, 2024   22:02

0

110

Lučić: Oduzimanje licence Telekomu Srbija na Kosovu dovelo bi do manje, a ne veće slobode medija na ZB

Implementacija zakona o slobodi medija neće osigurati pristupanje Srbije i njenih suseda sa Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali će pomoći u kreiranju medijskog pluralizma neophodnog za adresiranje težih pitanja, poput normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, navodi u autorskom tekstu za „Diplomatik kurijer“ generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Podseća da su nedavno dozvole Telekoma Srbija bile ugrožene na severu Kosova, uz upozorenje da bi oduzimanje licence ovoj kompaniji dovelo bi do manje, a ne veće slobode medija na Zapadnom Balkanu.

Lučić u tekstu navodi da je sloboda medija ključan stub demokratskih društava i jedno od pitanja u okviru šireg procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, koje je došlo pod sve veću pažnju kako bi se osiguralo da su nezavisni glasovi dovoljno zastupljeni, a pristup široko raspoređen među različitim populacijama.

„Srbija je svoj novi medijski zakon bazirala na Zakonu o slobodi medija Evropske unije (EMF) iz septembra 2022. godine sa ciljevima da se obezbedi da mediji i novinari budu izolovani od političkog mešanja, da je vlasništvo transparentno za korisnike medijskih sadržaja, i da dezinformacije nisu dozvoljene da se šire. Oni koji postupaju u dobroj veri u medijskom prostoru u Srbiji prepoznaju koliko je kritično važno za evropsku budućnost Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana da se usklade sa zakonima i propisima EU u vezi sa vlasništvom nad medijima i da se osigura da je distribucija sadržaja slobodna, fer i raznolika. I nije samo Srbija ta koja mora da deluje. Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju da se pridržavaju medijske slobode EU u vezi sa transparentnošću vlasništva i dobrim upravljanjem sadržajem“, smatra Lučić.

Podseća da je jedno pitanje u EMF-u koje je došlo pod kritiku u Srbiji - kao i u EU - državno vlasništvo nad medijima, jer prema EMF-u, članice EU imaju dozvolu da poseduju većinsko vlasništvo u nacionalnim medijskim konglomeratima, navodeći da u Srbiji, kao i u Belgiji i drugim evropskim zemljama, vlada ima većinsko vlasništvo nad glavnim telekomunikacionim operaterom zemlje, posedujući 58,11 procenata akcija Telekoma Srbija.

„Akteri kritični prema ovom vlasništvu pokušali su da ga prikažu kao anti-evropsko ili anti-demokratsko i da medijske regulative predstave kao "skretanje Srbije sa puta ka EU", uprkos sličnim medijskim strukturama u zemljama članicama EU. Da bi se adresirale ove zabrinutosti usmerene ka EMF-u, EU je u martu 2023. pokrenula Evropski monitor vlasništva nad medijima kako bi unapredila transparentnost vlasništva nad medijima u evropskim zemljama. Srbija, iako još uvek nije članica EU, radi na sopstvenim mehanizmima kako bi osigurala transparentnost“, naveo je Lučić.

Korporacije, bilo da su privatne ili javno vlasništvo, trebalo bi da čine sve što mogu kako bi olakšale, osigurale i zaštitile uredničku nezavisnost i slobodu medija, a u slučaju Telekoma Srbija, vodeći kanal vesti, Euronews Serbia, redovno se podvrgava revizijama, napominje generalni direktor te kompanije.

„I dok implementacija zakona o slobodi medija neće osigurati pristupanje Srbije i njenih suseda sa Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, pomoći će u kreiranju medijskog pluralizma neophodnog za adresiranje težih pitanja, poput normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Nedavno su dozvole Telekoma Srbija došle pod napad na severu Kosova. Oduzimanje ove medijske licence dovelo bi do manje, a ne veće slobode medija, na Zapadnom Balkanu, i doprinelo bi razbuktavanju širih pitanja koja pokreću ili podrivaju evrointegraciju regiona“, naveo je Lučić.

Dodao je da treba još toga postići ako Srbija i Zapadni Balkan žele da se pridruže EU - uključujući i implementaciju zakona kako je navedeno od strane Evropske komisije, ali i ukazao da je proces kojim su srpski medijski zakoni izrađeni, pregovarani i usvojeni u saradnji sa Evropskom komisijom - ne samo značajan korak napred za slobodu medija u zemlji i ispunjava zahtev za pristupanje EU, već je i značajan korak na putu ka izgradnji otvorenijeg, demokratskijeg i pluralističkog srpskog društva.

Izvor: Kosovo online; Foto: TV Most

KosovoLučićMTS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva