:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 18, 2019   11:47

0

229

Makedonski ostaje jedini službeni jezik na celoj teritoriji

Makedonski jezik sa ćirilicom ostaje jedini zvanični jezik na celoj teritoriji zemlje, kao i u međunarodnim odnosima, saopštila je makedonska vlada.

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopštenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenosi TV21.

Makedonska vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gde manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana, neće ni biti primene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o jezicima je stupio na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsednik skupštine, ali ne i predsednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Predsednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona, obrazlažući svoju odluku ocenom da je zakon u suprotnosti sa ustavom.

Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na celoj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u severozapadnim delovima države.

Izvor: RTS

MakedonijaVladaJezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva