:

:

TV Most

Foto: Kosovo onalajn

clock

April 17, 2024   21:50

0

35

Makovec zatražio hitnu reakciju na negativni uticaj uredbe CBK i podsetio Prištinu na obavezu formiranja ZSO

Zamenik generalnog direktora za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove, Marko Makovec, završio je posetu Kosovu, tokom koje je govorio na Forumu za žene, mir i bezbednost i održao više sastanaka kako bi prikupio informacije iz prve ruke o političkoj i bezbednosnoj situaciji.

Na marginama Foruma, Makovec je razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani, o razvoju odnosa EU i Kosova i predstojećem glasanju o opozivu gradonačelnika zakazanom za 21. april 2024. godine.

Pored toga, Makovec, zajedno sa specijalnim predstavnikom šefom kancelarije EU na Kosovu tomašom Suniogom, održao je niz bilateralnih sastanaka sa nekoliko visokih kosovskih zvaničnika, uključujući prvog potpredsednika Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Bisljimija, ministra unutrašnjih poslova Svečlju, predsednika Centralne izborne komisije Krešnika Radonićija, kao i predstavnike Centralne banke Kosova, Kosovske policije, kao i opozicionih partija DPK DSK i AAK.

Makovec je istakao važnost da svi građani mogu da ostvare svoja demokratska prava na predstojećim ponovljenim izborima za gradonačelnike. 

Uoči sastanka glavnih pregovarača u Briselu, ponovio je hitnost da se pozabave negativnim uticajem Uredbe CBK o gotovinskim operacijama na nevećinske zajednice. U kontekstu normalizacije odnosa sa Srbijom, on je podsetio i na obaveze Kosova u Dijalogu uz podršku EU, posebno na uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Informisao je šefove misija EU i razmenio mišljenja sa američkim ambasadorom.

Makovec je u Severnoj Mitrovici  posetio Kliničko-bolnički centar, školu u Osojanima i susreo se sa organizacijama civilnog društva, kao i sa drugim predstavnicima zdravstvenih i obrazovnih institucija. Razgovarano je o uticaju Uredbe CBK o gotovinskim operacijama, kao i o drugim problemima sa kojima se zajednice suočavaju. 

Sa predstavnicima Srpske liste, Makovec se osvrnuo na niz pitanja i pozvao ih da preispitaju svoju odluku i učestvuju u ponovljenom glasanju za gradonačelnike. Posetio je i manastir Dečani i imao razmenu mišljenja sa ocem Savom.

Euleks je informisao Makoveca o bezbednosnoj situaciji, a razmenio je i mišljenja i sa komandantom Kfora. 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva