:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2023   13:49

0

96

Makron: Ambasador Francuske će ostati u Nigeru uprkos pritisku

Francuski ambasador u Nigeru ostaće u zemlji uprkos pritiscima lidera nedavnog puča, rekao je predsednik Emanuel Makron u govoru pred diplomatama u ponedeljak.

Emanuel Makron je ponovio podršku svrgnutom predsedniku Nigera Mohamedu Bazumu čiju je odluku da ne podnese ostavku Makron nazvao hrabrom.

"Mislim da je naša politika ispravna. Ona se zasniva na hrabrosti predsednika Bazuma i na posvećenosti našeg ambasadora na terenu koji ostaje uprkos svim pritiscima, uprkos svim izjavama nelegitimnih vlasti“, rekao je Makron.

Zbog odbijanja da se odazove pozivu i ostalih aktivnosti francuske vlade koje su u suprotnosti sa interesima Nigera, francuski ambasador Silvan Ite (Sylvain Itte) proglašen je nepoželjnom osobom u još jednom potezu koji ovaj nestabilan region gura u dublju krizu.

Nekoliko sati nakon toga, i ambasadoru Nemačke dat je rok od 48 sati da napusti tu zemlju.

Hunta u Nigeru nakon toga naredila je oružanim snagama da budu u stanju najviše pripravnosti, pozivajući se na povećanu pretnju napadom, navodi se u internom dokumentu koji je u izdao načelnik odbrane, a za koji je bezbednosni izvor u zemlji potvrdio da je autentičan, prenosi Rojters. Oficiri vojske Nigera proglasili su krajem jula generala Abduramana Tijanija za novog šefa države. Ustav je suspendovan, a vlada raspuštena, objavila je na državnoj televiziji grupa vojnika, nakon što su blokirali predsednika Muhemeda Bazuma u njegovoj palati.

Izvor: RTS, Rojters; Foto: T a n j u g/AP

MakronNiger
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva