:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2024   13:03

0

57

Mali: Ekspo će biti najveće gradilište u ovom delu Evrope

Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas, prilikom obilaska pripremnih radova na lokaciji u Surčinu na kojoj će biti izgrađen kompleks za Ekspo 2027, da će taj prostor postati najveće gradiliše u ovom delu Evrope.

"Ovaj deo Beograda, uz Makiško polje gde se gradi prva linija metroa, postaće najveće gradilište u ovom delu Evrope. Nekada je to bio Beograd na vodi koji se polako završava", rekao je Mali novinarima prilikom predstavljanja plana izgradnje kompleksa u Surčinu.

On je istakao da do decembra 2026. godine moraju biti predati ključevi paviljona svim zemljama učesnicima manifestacije Ekspo.

"To znači da za manje od tri godine moramo sve da izgradimo i infrastrukturno obezbedimo", naglasio je ministar.

Podsetio je da je izgradnja kompleksa na 250 hektara započeta u julu 2023. godine.

U toku su radovi na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe razvoja novog kompleksa u okviru koga će biti izgrađen, pored sajamskog prostora, i Nacionalni stadion, rezidencijalni kompleksi i akvatik centar, naveo je ministar Mali.

On je nagasio da će ukupna površina izložbenih objekata iznositi 230.000 metara kvadratnih.

Mali je rekao je da će Nacionalni stadion biti pravo remek delo i da će se za to postarati poznati arhitekta Mark Fenvik.
"Oko stadiona će biti parking mesta za 9.000 automobila", istakao je ministar i dodao da postoji ogromna želja da se nastavi sa razvijanjem sadržaja na ovoj lokaciji.

"Postoji dosta ideja, a jedna je izgradnja staze za moto trke", ističe Mali.

Napomenuo je da očekuje inicijativu od domaćih privatnih firmi oko uključivanja u projekat i naveo da je u rezidencijalnom kompleksu planirana izgradnja 160.000 kvadratnih metara stanova.

Prezentaciji je prisustvovao direktor preduzeća "Expo 2027" Dušan Borovčanin.

Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

MaliEkspo 2027.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva