:

:

TV Most

clock

April 22, 2024   10:14

0

27

Mali: Rastu sve privredne grane, moramo da nastavimo sa reformom javnih preduzeća

U Srbiji rastu sve privredne grane, što je osnova za dalji rast u budućem period, izjavio ministar finansija Siniša Mali. Moramo da nastavimo sa reformom javnih preduzeća, poreske uprave, plata u javnom sektoru, poručio je Mali.

Prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i grupacije Svetske banke održano u Vašingtonu najveći je događaju tokom godine dve najvažnije međunarodne finansijske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, rekao je Mali za RTS.

"Svi se nekako okupe u to vreme u Vašingtonu i nama je to bila velika prilika da predstavimo sve ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu, kao i planove za naredni period. Tri su najvažnija zaključka cele te konferencije kada je svetska globalna ekonomija u pitanju", navodi on.

Prvi je, kako kaže, da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su stope rasta mnogo niže nego što je bilo u prethodnom periodu.

"Oni su to nazvali tzv. soft lending ili meko prizemljenje. Druga stvar je da su različite zemlje drugačije reagovale na krizu i različito prolaze kroz ovu krizu. I treći je da u srednjem roku i dalje postoje veliki rizici zbog ovih konflikata, zbog svih izazova sa kojima se svet suočava, da može da dođe do dodatnog usporavanja“, istakao je Mali.

Navodeći podatke, Mali je rekao da je rast našeg BDP-a iznosio 2,5 odsto prošle godine, pri čemu u poslednjem kvartalu dolazi do ubrzanja na 3,8 odsto. U februaru ove godine stopa rasta BDP-a bila je 5,9 odsto.

Prema njegovim rečima, rastu nam sve grane privrede – industrija, proizvodnja, građevinarstvo, turizam, poljoprivreda i usluge. "To je osnova za dalji rast, za najstabilniji, najodrživiji rast u budućem periodu. Druga stvar je što je naš rast baziran na izvozu i na investicijama“, kaže ministar finansija.

Dodaje da smo pre 11-12 godina imali ukupan izvoz oko 11 milijardi evra, a da je izvoz naše privrede prošle godine bio više od 40 milijardi evra – četiri puta više samo za tih desetak godina, poručuje Mali.

Što se tiče investicija, kaže da u ovom trenutku gradimo devet novih auto-puteva, brze saobraćajnice, brze pruge, škole. "To je ta druga tačka, odnosno drugi zaključak kako su različite zemlje drugačije reagovale na krizu. Dakle, mi smo se i sa koronom na pravi način izborili – devet milijardi evra pomoći našoj privredi, našim građanima. Izborili smo se na pravi način i sa energetskom krizom“, rekao je Mali.

Kako ističe, uprkos svim tim izazovima, rastemo. “Drugo, ono o čemu i Kristalina Georgijeva, čelnica MMF-a govorila, pogledajte samo na koji način je Srbija sačuvala svoju stabilnost. Udeo javnog duga u BDP-u danas 47,6 odsto. Svetski prosek je 93 odsto. Prosek evrozene iznosi 89 odsto“, podvukao je Mali.

To dovoljno govori kako precizno i pažljivo vodimo račune o svakom dinaru i ni na koji način se ne igramo sa našom makroekonomskom stabilnošću, napominje.

"Još tri važna pokazatelja. Stopa nezaposlenosti rekordno niska 9,1 odsto. Poređenja radi pre 11-12 godina bila je 25,9 odsto. Stopa zaposlenosti 50,7 odsto. Nikada veći broj radnika u Srbiji nije radio, plaćao poreze, plaćao doprinose. I treći podatak, kada je deficit u pitanju – prošle godine planirali smo 3,3 odsto, na kraju smo završili sa 2,2 odsto. I to je ono što vide i čelnici Svetske banke i čelnici Međunarodnog monetarnog fonda“, rekao je Mali.

Govoreći o produžetku aranžmana sa MMF-om, Mali napominje da moramo da nastavimo sa reformom javnih preduzeća, sa reformom poreske uprave, kao i sa reformom plata u javnom sektoru.

"Moramo da činimo sve, pogotovo kada je konkurentnost, odnosno atraktivnost, naše privrede u pitanju. Mi smo apsolutni rekorderi u stranim direktnim investicijama. Prošle godine 4,5 milijardi evra, preko 60 odsto svih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana dolaze u Srbiju", zaključio je Mali.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva