:

:

TV Most

clock

Septembar 04, 2023   15:50

0

95

Mali: Rebalans budžeta pozitivan i razvojni, višak u budžetu 60,6 mlrd dinara

Rebalans budžeta za ovu godinu je pozitivan i razvojni, izjavio je danas ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali i naveo da je rebalans pozitivan jer je ostvaren višak u budžetu od 60,6 milijardi dinara, kao i da se on radi kako bi se tim novcem pomoglo onima kojima je pomoć potrebna.

On je na sednici Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije istakao da će najveći deo tog novca biti upotrebljen za povećanje plata i penzija.

"Povećanje plata za medicinske sestre i tehničare kao i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite u septembru je 5,5 odsto i sa ostalim povećanjima koja su već bila imaćemo ukupno povećanje plata u javnom sektoru od 30,6 odsto. Od oktobra će penzije biti povećane za 5,5 odsto, od 1. januara sledeće godine za još 14,8 odsto, tako da će ukupno povećanje penzija za dve godine iznositi 56,1 odsto“, izjavio je Mali.

Dodao je da će realni rast penzija iznositi 6,3 odsto.

Prema njegovim rečima treća stavka kada je reč o ulaganju novca iz rebalansa jeste pomoć majkama dece do 16 godina.

"Za ovu pomoć se prijavilo 935.000 dece a procenjujemo da dece u ovom uzrastu ima ukupno 1.190 000. Prijava traje do 20. septembra a za ovu svrhu je neophodno 12 milijardi dinara“, rekao je on.

Sledeća investicija su kapitalne investicije, gde se, kako je naveo ministar Mali, ne staje ni sa jednom kapitalnom investicijom.

Naveo je i da je u prva dva kvartala ove godine ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda i to u prvom za 0,9 odsto, a u drugom za 1,7 odsto.

"Rebalansom za poljoprivredu izdvajamo dodatnih 35 milijardi dinara, pa će udeo budžeta za poljoprivredu u ukupnom budžetu biti sedam procenata", rekao je Mali.

Za lečenje retkih bolesti i slanje dece na lečenje u inostranstvo izdvojeno je 3,9 milijardi dinara, naglasio je ministar i dodao da za tu svrhu  

nikada nije izdvojeno više novca.

Izvor: T a n j u g

Siniša Malirebalans budžeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva