:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2023   14:51

0

266

Manastir Visoki Dečani: Širi se niz dezinformacija i lažnih vesti

Manastir Visoki Dečani upozorio je danas na niz dezinformacija i lažnih vesti koji se šire nakon sukoba u selu Banjska, posebno u kosovskim medijima, i poručio da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija ne doprinose miru, već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.  

"Juče i danas došlo je do niza dezinformacija i lažnih vesti koje se posebno u kosovskim medijima šire o tragičnim događajima juče na KiM", navodi se u saopštenju manastira, objavljenom na Fejsbuku. 

Iz Manastira Visoki Dečani ističu da su međunarodni predstavnici potvrdili da je kosovska policija, posle pretrage, juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira.

"Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom", podsećaju iz manastira. 

Napominju i da, prema međunarodnim izvorima na KiM, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikakvo oružje. 

"Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri", navode iz manastira i dodaju da se očekuje da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući.

U saopštenju se upozorava da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama na KiM, "koji su usmereni prema našoj Crkvi, našim monasima i poklonicima u manastiru Banjska, koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju",  ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM. 

Srpska Pravoslavna Crkva na KiM među prvima je juče osudila nasilje na severu KiM, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote, podseća se u saopštenju. 

"Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla silom bežeći od policije i pružila otpor, bili su izloženi direktnoj opasnosti za svoju bezbednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje", dodaje manastir.

Navodi i da se danas pojavila druga medijska dezinformacija, kada su tri monaha ove crkve jutros fotografisana ispred policijske stanice u Prištini. 

"Oni su bili tamo ne u vezi sa događajima na severu Kosova već da bi uredili svoju dokumentaciju uz pomoć OEBS-a", objasnili su iz manastira.

Iz manastira poručuju da episkop raško-prizrenski Teodosije nastavlja da poziva na smirivanje napetosti i na očuvanje mira, održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadama Kvinte radi zaštite srpskog naroda. 

"Naša Crkva ostaje čvrsto angažovana rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom", zaključuje se u saopštenju manastira.

Izvor: T a n j u g

KiMVisoki Dečani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva