Mandić i Knežević liderima manjina: Pomirenje za budućnost

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 18, 2020   21:23

0

18

Mandić i Knežević liderima manjina: Pomirenje za budućnost

Lideri Demokratskog fronta, članice nove vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević pozvali su danas lidere Bošnjačke stranke Rafeta Husovića i albanskih stranaka Gencija Nimanbegua i Nika Đeljošaja na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti.

 

Oni su istakli da je došlo novo vreme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dele i ne udaljavaju, prenose Vijesti.
"Kao politički predstavnici srpskog naroda procenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da počnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju vas želimo uveriti", navodi se u inicijativu koju su potpisali Mandić i Knežević.
Oni su naglasili da je ova inicijativa važna za istinsko razumevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženje nedostataka poverenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda s bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.
"Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rešavanju svih nagomilanih problema koji su se nadvili nad našom Crnom Gorom", navodi se u inicijativi.
Mandić i Knežević su podvukli da ne žele da iskoriste mogućunost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi put posle mnogo godina mogu da utiču na kreiranje društveno-političkih kretanja i da prigrabe što više vlasti, već da zajedno s manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu najoptimaliji model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.
"Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, verskoj, prosvetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Naš dogovor treba da bude naš novi početak i verujemo da on treba da bude na korist svima, na dobro i svim drugim narodima u ovoj državi", naveli su Mandić i Knežević.
Oni su naglasili da su posvećeni svim vrednostima tradicionalne evropske demokratije i napretku Crne Gore i da su uvereni u važnost "budućih razgovora i iskreno ubeđeni u njihovu korisnost za sve građane".
"Ovaj novi početak našeg dijaloga, koga sami osmišljavamo i pokrećemo u Crnoj Gori, verujemo da može dobro poslužiti i svim našim sunarodnicima u regionu, gde se naši narodi dodiruju i žive jedni sa drugima. Šaljemo snažnu poruku da pomirenje za budućnost nije vrednost koja važi samo za jedan prostor i za jednu državu", zaključuje se u pismu Mandića i Kneževića kao srpskih političkih predstavnika.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva