:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2021   20:27

0

132

Marić: Rezultati izbora pokazali jedinstvo, ZSO mora pod hitno da se formira 

Narodni poslanik u Skupštini Srbije sa Kosova Ljubomir Marić izjavio je da je na jučerašnjim lokalnim izborima na Kosovu poslata jasna poruka jedinstva i da Zajednica srpskih opština mora da se formira.

„Juče je poslata jasna poruka, svima koji su proteklih mesec dana pokušavali da terorom utiču na život Srba na KiM. Poruka jedinstva, nikada većeg, poruka da Zajednica srpskih opština mora da se formira. Ta implementacija mora da počne sa sledećim sastankom u Briselu“, rekao je Marić gostujući na TV Vesti .

Istakao je da je takođe poslata poruka i neraskidive veze sa državom Srbijom.

„Predsednik Aleksandar Vučić je taj koji je nakon razgovora sa predstavnicima Srpske liste pomogao da ne nasednemo na provokaciju koju je neko želeo da izazove kod Srba, da ne izađemo na izbore i samim tim ostavimo prostor za neke albanske kandidate da administrativno preuzmu i četiri lokalne samouprave na severu Kosova“, rekao je Marić.

Naglasio je da nikada na kosovskim izborima nije zabeležena veća izlaznost u srpskim sredinama, posebno u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, podsetivši da su u te dve opštine bili, kako je rekao, dani terora, u proteklih mesec dana, potpomognuti sa strane.

„Neko je zaista želeo, a mogli smo i da vidimo kao što je i predsednik Vučić rekao, oni su se sami javili, dakle ambasada Velike Britanije je ta koja je pohvalila akciju, ne osuđujući upotrebu vatrenog oružja gde samo jednim čudom niko nije nastradao“, rekao je Marić, govoreći o upadu Kosovskih specijalnih jedinica u te dve opštine 13. oktobra.

„Upravo u srpskim sredinama izlaznost je bila 30 odsto veća nego na prethodnim izborima koji su održani u februaru, posebno veća izlaznost na lokalnim izborima pre četiri godine. Masovnim izlaskom koji smo juče imali na Kosovu u srpskim sredinama poruka je da su Srbi zaista jedinstveni, da će da se brane na sve moguće načine i naravno, da očekuju da se pod hitno krene sa implementacijom ZSO, jer je jasna poruka, kao što je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao izaći ćemo iz kosovskih institucija, ne sada na ovim izborima, niste uspeli da nas isprovocirate, ali ZSO mora pod hitno da počne sa implementacijom“, rekao je Marić.

Govoreći o danu glasanja, Marić je rekao da je zajedno sa poslanicom u Skupštini Srbije sa Kosova Danijelom Vujičić, bio na terenu i obilazio lokalne samouprave, i da nikada veća gužva nije bila na biračkim mestima, kao i to da problema nije bilo u srpskim sredinama i da je sve proteklo mirno.

Kada je reč o rezultatima Pokreta Samoopredeljenje na lokalnim izborima Marić je rekao da je očekivano da će loše proći, jer su tako i analize pokazivale.

„Politika Aljbina Kurtija se svodi na radikalizam i nacionalizam, na priču o "velikoj Albaniji", borbi protiv korupcije koja je bila usmerena na kriminal, identifikovan samo među Srbima na KiM, bez ikakve priče o ekonomskom razvoju i o boljem životu građana, ona je bila u nekoj predizbornoj kampanji, međutim izostala je, očigledno da je većinsko stanovništvo na Kosovu, Albanci, na neki način kaznilo tu retoriku koja ništa dobro ne donosi nikom od njih“, rekao je Marić.

Izvor: Kosovo online

KiMMarićZSOizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva