:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2023   15:13

0

149

Marić: Sve što se Srbima dešava na severu Kosova posledica neformiranja ZSO

Poslanik Skupštine Srbije sa Kosova Ljubomir Marić ocenio je da je sve najgore što se od dolaska Aljbina Kurtija na vlast Srbima dešava u četiri opštine na severu, uključujući i pokušaj ovih lokalnih samouprava da uđu u Asocijaciju kosovskih opština, posledica toga što nije formirana ZSO.

"Sve što imamo danas na teritoriji četiri opštine na severu Kosova i Metohije, celu eskalaciju i svakako opšte stanje napada, hapšenja, ubijanja i svega najgoreg što se dešava od kada je na vlasti Aljbin Kurti jeste posledica neformiranja ZSO ", kaže Marić za Kosovo onlajn. 

Dodaje da su sve odluke koje donose odbornici i gradonačelnici u četiri severne opštine sa srpskom većinom nelegitimne, uključujući i pridruživanje ovih opština Asocijaciji kosovskih opština. 

Opština Severna Mitrovica je već primljena u ovu Asocijaciju, a odbornici skupština opština Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka nedavno su takođe pokrenuli proceduru učlanjenja. 

Aktuelne lokalne vlasti na severu izabrane su na izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto. Nametanje nelegitimnih albanskih gradonačelnika silom, uz asistenciju pripadnika Kosovske policije, izazvalo je krizu na severu koja i dalje traje. Priština odbija da ispuni zahteve EU i SAD za deeskalaciju situacije, među kojima su i novi izbori na severu i formiranje ZSO.

"Odluke koje donose nelegitimni šerifi u četiri lokalne samouprave na severu su svakako nelegitimne i ni na koji način ih ne bih komentarisao, jer ne želim da im dajem na bilo kakvom legalitetu ili legitimitetu. Ono što oni rade i zbog čega smo u problemu je neformiranje ZSO", ističe Marić. 

Objašnjava da bi sve bilo drugačije da je formirana ZSO. 

"Da je ZSO formirana svakako bi na mestu gradonačelnika i dalje bili legitimni i legalni predstavnici srpskog naroda, odnosno stanovništva, građana koji žive u četiri lokalne samouprave na severu", naglašava Marić. 

Izvor: Kosovo online

KiMZSOLjubomir Marić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva