:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 25, 2023   9:08

0

211

Marko Đurić: Kurti odgovoran za krvoproliće na severu KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je sinoć da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti snosi odgovornost za  krvoproliće na severu KiM.

Ambasador Đurić je u objavi na mreži Iks naveo da Srbija nedvosmisleno osuđuje nasilje u kojem su ubijena najmanje četiri Srbina i jedan Albanac i pozvao međunarodnu zajednicu na hitnu akciju.

"Moje iskreno saučešće porodicama žrtava i svima koji su pogođeni ovom tragedijom. Krvoproliće na severu Kosova je tragedija koja se mogla i morala sprečiti. Neodgovorna politika Aljbina Kurtija pripremila je tlo za današnju tragediju. Kurtijev režim je 1) rasporedio svoje monoetničke specijalne snage na severu Kosova van bilo kakvog postojećeg sporazuma i naredio im da se angažuju u vladavini terora; 2) javno se odrekao dijaloga i njegovih rezultata; 3) proterao Srbe iz kosovske policije i drugih institucija kontinuiranim kršenjem njihovih prava i postojećih sporazuma; 4) nasilno postavlja nelegitimne predsednike opština u svim severnim opštinama protiv volje lokalnog stanovništva; 5) Kurtijev režim i njegovi ekstremisti su se angažovali u više od 61 ilegalne racije na područja sa srpskom većinom, izazvali ili počinili 51 etnički motivisan incident i preduzeli 22 velika eskalirajuća poteza", naveo je Đurić.

On je podsetio da su tokom proteklih šest meseci Kurtijeve snage ranile sedam srpskih civila, među kojima i decu.

"Iako ne može biti opravdanja za nasilje sa bilo koje strane, trebalo bi da bude savršeno jasno ko snosi odgovornost. Kurtijev krvavi cirkus na severu Kosova treba prekinuti neposredno pre nego što se izgubi još nevinih života. U ovom trenutku od suštinske je važnosti da međunarodna zajednica preduzme hitnu akciju i liši Kurtija sredstava da izazove nestabilnost", poručio je Đurić.

Izvor: TV Most ; Foto: T a n j u g

Marko ĐurićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva