:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 31, 2024   8:45

0

53

Masovni ruski raketni napadi na zapad Ukrajine

Rat u Ukrajini – 767. dan. Ruske vazdušno-kosmičke snage noćas su, po drugi put u poslednjih nedelju dana, izvele masovne raketne udare na ciljeve u Ukrajini projektilima ispaljenim sa strateških bombardera TU-95MS, saopštila je komanda ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Raketni udari izvedeni su na ciljeve na zapadu Ukrajine, prenosi agencija Ukrinform. 

Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost.

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine, kao i Harkovsku oblast.

Dve osobe su poginule, a jedna ranjena u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Krasnogorovka u regionu Donjecka.

Sa druge strane, ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su rusku raketu koja je gađala ukrajinsku teritoriju.

Skoro 10.000 betonskih piramida poznatih kao "zmajevi zubi" postavljeno je oko Kijevske oblasti kao linija odbrane od ruskih snaga.

Čistka u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Otpustio je prvog pomoćnika i trojicu savetnika. Poziva Ameriku da obezbedi Ukrajini rakete za gađanje aerodroma i aviona na Krimu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je Zelenski "nervozan" kada govori o mogućim pregovorima s Moskvom bez uzimanja u obzir granice iz 1991. godine, budući da su mu izbori na vidiku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje Zelenskom da uzme u obzir novu geopolitičku realnost kada govori o pregovorima sa Rusijom, navodeći da su se granice Ukrajine i Rusije promenile jer su stvorena četiri nova entiteta.

Kijev: Ruske snage lansirale 16 doronova i raketa, oboreno po devet bespilotnih letelica i projektila

Rusija je lansirala 16 raketa i 11 dronova na Ukrajinu u vazdušnom napadu tokom noći, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, navodi se da je PVO oborila po devet dronova i projektila. Njihove mete nisu indentifikovane.

Rusija je pre nešto više od nedelju dana značajno pojačala kampanju vazdušnih napada na ukrajinska energetska postrojenja, uzrokujući značajnu štetu i ostavljajući Ukrajince u strahu od povratka nestanku struje viđenom u prvoj zimi rata, navodi Rojters.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK saopštila je u subotu da je pet od njenih šest elektrana oštećeno ili uništeno sa izgubljenim 80 odsto proizvodnih kapaciteta i da bi popravke mogle da potraju i do 18 meseci.

Moskva : PVO neutralisala udar raketnog sistema "vampir" na Belgorod

Ruski sistemi PVO oborili su jutros 10 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema RM-70 vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski PVO sistemi uništili su jutros i tri ukrajinska drona iznad Jaroslavske oblasti, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Interfaks, ukrajinski napad je zaustavljen oko sedam sati po moskovskom vremenu.

Izvor: RTS, T a n j u g

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva