:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 03, 2023   11:16

0

104

Meksiko postavio ostatke Berlinskog zida na američko-meksičkoj granici

Dok vlada SAD gradi najnoviji deo zida na američko-meksičkoj granici, Meksiko je, kao odgovor, u blizini postavio ostatke Berlinskog zida. Betonska ploča teška tri tone postavljena je između arene za bikove, svetionika i graničnog zida.

Instalacija je otvorena 13. avgusta na ceremoniji kojoj je prisustvovala Kabaljero sa bivšim ministrom inostranih poslova Meksika Marselom Ebrardom, koji je sada vodeći predsednički kandidat.

U natpisu ispod zida koji se pripisuje gradonačelnici meksičkog pograničnog grada Tihuane, Monserat Kabaljero piše "Neka ovo bude lekcija za izgradnju društva koje ruši zidove i gradi mostove".

Kabaljero sebe smatra migrantom, pošto se preselila iz grada Oaksake na jugu Meksika kada je imala dve godine. Gradonačelnica Tihuane je udata za Iranca koji je postao američki državljanin i živi u SAD.

Uz to od juna živi u vojnoj kasarni u Tihuani, zbog pretnji na koje su joj pažnju skrenuli američki obaveštajni zvaničnici i preporuke savezne vlade Meksika. Njen telohranitelj je nekoliko sedmica pre toga preživeo pokušaj ubistva. Kabaljero ne zna ko želi da je ubije, ali sumnja da žele da joj se osvete zbog toga što je zaplenila oružje od nasilnih kriminalaca u Tihuani.

Delovi Berlinskog zida rasuti su širom sveta nakon što je srušen 1989. godine, a kolekcionari su ih stavljali u hotele, škole, tranzitne stanice i parkove.

Markos Klajn, koji pravi reklame i druge digitalne produkcije u Los Anđelesu, poslao je deo Berlinskog zida u Tihuanu. Američki predsednik Džozef Bajden je prvog dana na funkciji naredio da bude zaustavljena izgradnja zida na američko-meksičkoj granici, što je naredio njegov prethodnik Donald Tramp.

Bajdenova administracija je, međutim, krenula dalje sa malim, već ugovorenim projektima, uključujući zamenu dvoslojnog zida u San Dijegu visokog 5,5 metara zidom visine 9,1 metar, koji se proteže u dužini od jednog kilometra do okeana.

Izvor: T a n j u g

MeksikogranicaBerlinski zid
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva