:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2019   15:47

0

199

Memorandumi o unapređenju rada lokalnih samopurava

Predstavnici 96 lokalnih samouprava potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja sa programom "Svis pro", za čiju je realizaciju švajcarska vlada opredelila 5,8 miliona evra, kako bi doprinela razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti.

Kako je rečeno, potpisivanje memoranduma predstavlja važan korak ka uspostavljanju trajnih resursa za unapređenje rada i primenu principa dobrog upravljanja u svakodnevnom radu i funkcionisanju lokalnih administracija. 

Primenom tih principa unaprediće se transparentnost, odgovornost, efikasnost i otvorenost lokalnih samouprava, a time doprineti i društvenom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica.

Ministar države uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao da je zadovoljstvo videti tako mnogo predstavnika lokalnih samouprava na jednom mestu i ujedninjenih oko jednog cilja - dobre lokalne uprave. 

Naveo je da je resorno ministarstvo u proteklih 15 godina, u saradnji sa Vladom Švajcarske, radilo na prenosu znanja i švajcarskih iskustava o dobrom upravljanju u Srbiji kako bi se lokalna samouprava još više približila građanima.

"Posebno smo zahvalni našim švajcarskim partnerima što su u ovom procesu preneli pristup koji je relevantan za kontekst Srbije i time obezbedili efektan alat za sprovođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou. Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju započinjete dugoročni proces koji će za rezultat imati poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane čime osiguravate njihovu dalju podršku za lokalne politike i aktivnosti koje sprovodite", rekao je Ružić.

On je istakao da je podrška Vlade Švajcarske, kroz prethodne programe i aktuelni program "Svis pro", u skladu sa orijentacijom i nastojanjima Vlade Srbije i resornog ministarstva da javnu upravu učini modernim servisom za građane i privredu.

"Neprekidnim radom na uređenju internih procesa, ovaj servis se stalno unapređuje u smislu povećanja odgovornosti i transparentnosti, unapređenja učešća građana, kao i povećanja efikasnosti i delotvornosti u svom delovanju", naveo je ministar.

Švajcarska vlada daje 5,8 miliona evra 

Vlada Švajcarske opredelila je sredstva u ukupnom iznosu od 5,8 miliona evra za realizaciju programa "Svis pro" kako bi doprinela razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Srbiji, Ursula Lojbli, rekla je da je dobro upravljanje danas veliki izazov.

Kako je istakla, dobro upravljanje je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju i predstavlja preduslov za razvoj.

Program "Svis pro" sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, a deo aktivnosti u oblasti dobrog upravljanja se sprovodi u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

"Mi smo, kao dobar partner resornog ministarstva i programa Svis pro, u prethodnom periodu uradili puno stvari", rekao je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

S tim u vezi, pomenuo je analizu učinka i kapaciteta jedinica lokalne samouprave u primeni principa dobrog upravljanja u čijoj je izradi, precizirao je, učestvovalo 60 lokalnih samouprava.

"Drugi deo naših aktivnosti tiče se obuka. Mi smo čitav jedan deo naših aktivnsoti opredelili za obučavanje ljudi u lokalnim samoupravama, a bez upotrebe principa dobre uprave to ne bi mogli da ostvarimo", rekao je Staničić.

Šef programa Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Marko Vujačić je rekao da ta organizacija ima značajno iskustvo u radu sa lokalnim samoupravama, te da je dobro upravljanje važna tema njihovog rada.

"Verujem da današnjim događajem stvaramo temlj da ono što smo radili tokom prethodnih godina podignemo na ozbiljniji nivo", dodao je on.

Izvor: Танјуг

Branko Ružićlokalne samoupraveMemorandum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva