:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

April 30, 2024   11:35

0

78

Meštani Gračanice pred praznike: Cene paprene, srpske robe i dinara nema

Meštani Gračanice uveliko se pripremaju za predstojeće praznike, Prvi maj, Uskrs, kao i za Đurđevdan. Priprema se tradicionalna srpska trpeza, ali za neke od osnovnih potrepština, i kako bi podigli plate, penzije i ostala davanja moraju otići do najbližeg grada u centralnoj Srbiji.

Pored toga što na Kosovu odavno nema srpske robe, na koju su meštani navikli, jer je, kako kažu, mnogo kvalitetnija, još jedna otežavajuća okolnost je ta što je odluka CBK kojom se zabranjuje upotreba dinara, na snazi već četiri meseca.

Ipak, navode, tradicija se mora poštovati i za najradosniji hrišćanski praznik mora imati svega.

"Spremamo se naravno za praznike, cene su pristupačne. U Srbiju idemo po novac, kada idemo kupimo sve što nam je potrebno, a i ovde se nekako snalazimo. Ovde nema srpske robe i to je najgore, ali tako je kako je", rekla je Slađana Zdravković za Kosovo onlajn.

"Mi stalno praznujemo, svaki dan je praznik kada se ima para. Ljudi se muče, rade, ima i onih koji neće da rade, a cene su visoke. Moramo da putujemo do Srbije, jer bez para ne možemo da sedimo, ne možemo ništa bez para da kupimo", rekao je Radić Miroslav iz Lepine.

"Mi imamo i Uskrs i slavu, sve zajedno. Cene su paprene, ali moramo da živimo", rekla je meštanka Gračanice.

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva