:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2023   21:22

0

106

Micotakis će tražiti finansijsku podršku u EU za sanaciju štete od poplava

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sastaće se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi zatražio finansijsku podršku EU nakon prošlonedeljnih poplava u Grčkoj u kojima poginulo najmanje 15 ljudi i u kojima su uništene velike obradive površine, preneo je danas Blumberg.

''Siguran sam da će Evropa finansijski podržati našu zemlju'', rekao je Micotakis u Larisi, gradu pogođenom snažnom olujom ''Danijel'', koja je izazvala poplave.

Micotakis je istakao da Evropa troši mnogo novca na zelenu tranziciju, ali nedovoljno za rešavanje problema koji nastaju zbog neposrednog uticaja klimatskih promena.

Oluja je zahvatila oko 72.000 hektara u centralnoj Grčkoj, a u poplavama koje je izazvala uništene su velike površine poljoprivrednog zemljišta, putevi i mostovi.

Na području Tesalija uništeni su kompletni usevi pamuka, kukuruza, paradjaza i jabuka, a veliki broj stočnih grla se utopio, navodi Blumberg.

Glavni auto-put između Atine i Soluna i dalje je zatvoren za saobraćaj zbog oluje, a u pojedinim oblastima i dalje nema struje.

Izvor: T a n j u g

Kirijakos MicotakisGrčkapoplaveEUpomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva